Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въвеждат 10-минутен безплатен престой в платените зони за паркиране в София

10 юли 2014, 17:09 часа • 11780 прочитания

Столичната община разработва нова наредба за организация на движението в София. Това обяви днес на брифинг в Столичния общински съвет неговият председател Елен Герджиков.

По думите му наредбата ще запази философията на сегашните правила за паркиране в столицата, но предвижда някои новости, информира БТА. Една от тях е безплатното паркиране за 10 минути в "синя" и "зелена" зона.

"Данните показват, че част от скобите, които се поставят в зоните за паркиране, са заради сбъркани есемеси. Искаме да дадем време на шофьорите да пратят спокойно съобщение, да си купят талон или да ползват паркомат. Така и родителите, които водят децата си на детска градина или на училище, няма да плащат за паркиране", обясни шефкът на поделение "Паркиране и мобилност" в Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Румяна Милова.

За да ползват бонуса, шофьорите ще получават безплатни талони, които ЦГМ ще разпространява. Като паркират, те ще трябва да отбележат на тях само часа на спиране. Подобна организация действала във Виена, пише "24 часа".

В момента пък текат срещи с ръководствата на болници, за да се намери решение на проблема с паркирането около тях, като се разширят местата. Става въпрос за Първа градска болница, ИСУЛ, ВМА, Александровска, Четвърта МБАЛ и Втора МБАЛ.

Общинските съветници, които се занимават с темата транспорт, обсъдиха ситуацията и бе взето решение да се подготви проект за наредба, който да изчисти всички натрупани през годините неясноти, обясни Герджиков.

Проектът за нова наредба ще бъде публикуван на сайта на Столичната община до дни. Документът се очаква да бъде приет през ноември.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес