Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпрос: Защо Столична община чака само европари, за да оправи инфраструктура?

03 ноември 2016, 11:56 часа • 1677 прочитания

Инфраструктурата по най-натоварената трамвайна линия в София - на трамвай №5, от много години се нуждае от пълна рехабилитация, която според Столичната община се очаква да започне през следващата година. Междувременно обаче спирките и подстъпите към тях са в трагично състояние, съобщават от неправителствената организация "Спаси София".

"Знаем, че общината ще оправдае липсата на поддръжка с предстоящия ремонт, но това че се планира рехабилитация на едно трасе не означава, че междувременно пътниците трябва да търпят такива условия. Недопустимо е да разчитаме на пари от Брюксел, за да разрешаваме ежедневни проблеми, които всички нормални общини в Европа разрешават сами", заявяват от Спаси София. Те призовават кмета г-жа Йорданка Фандъкова да предприеме спешни мерки и да активизира общинските институции, отговорни за състоянието на общинската инфраструктура.

Според активистите Столичната община има опит с управлението и поддръжката на обществени пространства от общински дружества. „ОП „Паркове и градини“ прави точно това. "Защо тогава спирките – местата, където достъпността е най-необходима, се оставят на произвола на съдбата?", питат от организацията.

Според Спаси София зависимостта на Столичната община от европейското финансиране за транспортна инфраструктура се е превърнало в абдикиране от задължението за редовна поддръжка на спирките. Ако не се промени подходът към поддържането на спирките в София ще стане повече от очевидно, че транспортът не представлява приоритет на Столичната община смятат от организацията.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес