Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпреки натиска, билетът за градския транспорт в София ще поскъпне

17 май 2016, 07:30 часа • 991 прочитания

Мораториум върху поскъпването на билета за градски транспорт поиска гражданско движение "Обществен натиск". Това стана по време на заседание на Комисията по транспорт към Столичния общински съвет. Съпредседателят на сдружението Димитрин Вичев настоя решението за мораториума да бъде взето на сесията на СОС в четвъртък.

От 1 юни билетът за еднократно пътуване в София ще е вече 1,60 лева. И досега обаче няма детайлен анализ и обяснение защо има дупка от 15 млн. лева в Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Именно тази липса е причината за поскъпването. Членовете на "Обществен натиск" обаче обещаха да направят собствена гражданска ревизия на Центъра за градска мобилност, тъй като от там не са им предоставили информация за последните 5 година, информира в. "Сега". Припомняме, че и парламентът предстои да реши дали да накара Сметната палата да направи одит на ЦГМ.

Според председателя на транспортната комисия Екатерина Йорданова единственият, който може да има отношение по налагането на каквото и да било в СОС, е областният управител на София. Веселин Пенев не видя нищо незаконосъобразно в наредбата и отказа да я атакува. Пенев е представител на партията на Корман Исмаилов в Реформаторския блок.

Последното предложение по въпроса с новата цена на билета от 1 юни - 1,60 лв. беше отправено от съветника от РБ Стефан Марков. В края на април той внесе доклад в СОС за промяна в наредбата за пътуване в градския транспорт в София, която гласи запазване на сегашната цена от 1 лев. От обявения дневен ред на СОС в четвъртък (19 май) става ясно, че докладът няма да бъде разглеждан, а следващото заседание е ден след влизането в сила на новата цена.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес