Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Втори опит за старт на делото срещу блокирания референдум за застрояването на "Младост"

07 декември 2017, 13:41 часа • 823 прочитания

Утре, 8 декември, от 10:00 часа започва второто заседание по делото заради забранения от Столичния общински съвет (СОС) референдум за застрояването в столичния квартал „Младост“.

Делото се гледа в Софийския административен съд (САС), който се намира зад Централните хали – на ул. "Георг Вашингтон" 17.

На първото заседание делото така и не тръгна по същество, тъй като нямаше проверена от вещо лице експертиза от ГРАО относно събраните подписи с искане за назначаване на местен референдум. Припомняме, че дирекция ГРАО се произнесе, че в подписката, инициирана от комитета "За зелен Младост", не са се подписали 10% от жителите на района, поради което допитването не стана задължително, а се наложи да бъде разгледано от СОС. На първото заседание инициативният комитет трябваше да плати 1200 лева като гаранция, за да извърши вещото лице проверка на подписите.

СОС отхвърли искането за референдум и по отношение на двата предложени от ИК "За зелен Младост" въпроса:

1. Подкрепяте ли да се приемат изменения в Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?

2. Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район "Младост" на Столична община, област София – град, до промяна на Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3 и Младост 4?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес