Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Самоков снегопочистващите фирми декларират, че са готови за зимния сезон

13 октомври 2021, 15:49 часа • 1325 прочитания

Снегопочистващите фирми за републиканската и общинската мрежа са готови за зимния сезон, съобщи кметът на Самоков Владимир Георгиев след среща с кметовете на села от общината, представители на Областното пътно управление и фирма „Бекастрой“.

Той очаква кметовете на населени места да затегнат контрола по нерегламентираното изхвърляне на отпадъци и да проверяват съответствието между декларираните съдове и реално необходимите.

„В селата поетапно ще се поставят контейнери за строителни отпадъци и компостери. Закупени са нови контейнери за битови отпадъци, които ще бъдат разпределени в града и селата“, допълни той.

По време на срещата представителят на Областното пътно управление Огнян Александров заявил, че фирмата, ангажирана със снегопочистването на републиканската пътна мрежа, има готовност за зимния сезон.

Ангажиментите им включват и републиканските пътища в границите на града и селата. В тази връзка кметовете, през чиито села минава републикански път, могат да подават сигнали към Областното пътно управление, ако има проблем със снегопочистването.

Кметът Георгиев препоръчал на дружеството да почиства по-внимателно в границите на града, за да не се хвърля снегът по сградите, както се е случвало предходните години.

Другата му забележка е за хвърляне на прекалено голямо количество пясък, който след зимния сезон трудно се почиства от уличната мрежа.

Представителят на „Бекастрой”, ангажирана със снегопочистването на общинската пътна мрежа, заявил, че фирмата е закупила допълнително нови машини, има и наличен пясък.

Въпросите към него били свързани със сметоизвозването. Кметове споделили, че не им стигат контейнерите и това води до преждевременното им препълване.

Кметът обяснил, че за фирмата няма проблем да ги извозва повече пъти, но трябва да се съобрази приходът от таксата за битови отпадъци, който не е достатъчен да покрие допълнителни контейнери или допълнителни курсове.

По тази причина той препоръчал на кметовете да затегнат контрола по отношение на декларираните съдове и дали съответстват на обекта, който обслужват.

Планувано е да се проверяват стриктно и подадените декларации за освобождаване от такса смет.

От „Бекастрой” заявили, че в момента извършват подмяна на счупени и амортизирани контейнери.

Кметът Георгиев уверил, че обсъждат усилено как да се реши казусът с нерегламентираните сметища, които са основно със строителни отпадъци. Възможно е да поставят контейнери специално за тях и периодично да се извозват.

Предвижда се по селата да се поставят и компостери, в които да се изхвърлят биоразградимите отпадъци.

„Целта на всички тези мерки е да се ограничи образуването на локални сметища“, поясняват от местната администрация.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес