Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В "Младост" се канят да строят нов небостъргач

30 май 2017, 07:37 часа • 5713 прочитания

За нов проект за изграждане на небостъргач съобщи кметът на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева.

Иванчева оповести в профила си във Facebook, че става въпрос за висока сграда точно до "Гранд каньон" на турската компания "Гаранти Коза" - на ъгъла на бул. "Ал. Малинов" и ул. "Филип Аврамов", в непосредствена близост до метростанция "Ал. Малинов". Разрешението за строеж било издадено на 4 февруари миналата година. 5 дни по-късно тогавашният главен архитект на София Петър Диков освободи официално поста си, припомня в. "Сега". От информацията, с която разполагат в районната община, става ясно, че сградата включва 188 апартамента, 92 ателиета, 4600 кв. метра офиси и 1900 кв. метра търговска площ. Засега точната височина не се знае, но според Иванчева ще има поне 25 етажа.

Администрацията в "Младост" разбрала за проекта, след като в районната администрация било депозирано заявление за План за управление на строителните отпадъци.

В момента на мястото на бъдещия небостъргач има платен паркинг. Според подробния устройствен план, приет през 2009 година, върху него може да бъде построена сграда до 20 етажа. В същото време имотът попада в смесена функционална зона, където няма ограничение на височината за сгради за обществено обслужване. Освен това заради локацията на парцела инвеститорът може да се позове на чл. 27 ал. 3 от Закона за устройство на територията, според който няма ограничение в плътността на застрояване за имоти с лице към две улици - вратичката, през която се промушиха ред скандални проекти в София.

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес