Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Горубляне протестираха срещу проблемите с тока

07 февруари 2015, 15:46 часа • 22569 прочитания

Жители на столичния квартал Горубляне излязоха днес на протест заради авариите по електропреносната мрежа и липсата на ток.

От вчера в столичния квартал няма ток. Това накара част от засегнатите хора да излязат на протест. Местните се оплакаха, че в квартала е нещо като традиция да няма ток, ако вали сняг, духа вятър или вали дъжд. Те блокираха Околовръстния път на София при разклона за Самоков.

"Тук е правило да нямаме ток, когато духне вятър, когато падне малко дъжд или сняг. От вчера следобед нямаме ток", казаха жители на квартала пред Нова телевизия.

Без ток днес са и Панчарево, Бистрица, Железница, вилна зона Ярема и село Плана.

Причина за прекъсване на електроподаването е авария по електропроводите, които захранват населените места. Те тръгват от подстанция Черни връх в София, а краят им е в планина Витоша. Мокрият сняг, образуваният лед, падналите клони и дървета в планиската част на съоръженията скъсаха проводници на компанията и доведоха да авариите, обясниха по-рано от ЧЕЗ.

От там допълниха, че електричеството в Горубляне вече е възстановено. Има обаче кратковременни прекъсвания, които се налагат за извършване на проби за локализиране на повредени участъци.

,Освен в селата край София без ток са още стотици домакинства, чиято мрежа е отговорност на ЧЕЗ. От енергодружеството съобщиха, че аварийни екипи работят за отстраняване на аварии в 20 населени места в общините Видин и Димово. В област Благоевград се работи за възстановяване на електрозахранването на 15 населени места. Големи количества сняг прекъснаха електрозахранването в Якоруда и Белица.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес