Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Долни Пасарел вече се издига паметник на Димитър Списаревски

20 декември 2014, 18:05 часа • 30029 прочитания

На 20 декември 1943 г. при първия си боен полет загива българският поручик Димитър Списаревски. Това се случва, след пилотът като сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран по време на бомбардировките над София през Втората световна война.

Честването на 71-та годишнина от кончината на р Списаревски бе ознаменувано с тържествено откриване на паметник на летеца. Монументът се намира в центъра на Долни Пасарел.

Списаревски е известен сред авиаторите като Живата торпила. Той намира смъртта си в небето над софийското село, врязвайки самолета си в американски бомбардировач, за да му попречи да пуска бомби София.

На официалната церемония присъстваха много жители на Долни Пасарел, първият български космонавт Георги Иванов, Ивайло Иванов – председател на Инициативния комитет за изграждането на паметника, евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки, представители на Сдружението на българските родове от Македония, политици, общественици и народни представители от Патриотичния фронт.

Те се поклониха пред героя и поднесоха венци и цветя на паметника му. Военен оркестър допълни тържествения дух на събитието, информира ВМРО.

Кметът на Долни Пасарел Наталия Александрова говори пред присъстващите за делото на Димитър Списаревски. Народният представител от Патриотичния фронт Юлиан Ангелов разказа за малко известна песен, посветена на летеца, а евродепутатът Ангел Джамбазки обобщи, че паметните места ще напомнят на децата ни за силата и борбеността на българския дух.

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес