Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Уникално съмнителна реституция на зелени площи в "Младост"

07 декември 2016, 12:22 часа • 5100 прочитания

Случай, при който публична общинска собственост в столичния квартал „Младост“ бива реституирана при сериозни нарушения, показа bTV. Може би най-парадоксалното в цялата ситуация е, че журналистическото разследване информира общината за извършеното нарушение т.е. преди това тя не е знаела.

За какво става въпрос – зелен парцел от 3 декара при 64-та детска градина в „Младост“ 4 е бил реституиран, заедно с четири парцела за над 11 декара. Решението е на поземлена комисия „Панчарево“ – от 1994 и 1997 година, но от Министерството на земеделието (МЗ) казват, че комисията е взела решение, което не е базирано на документи. Посоченото лице, на което се възстановяват земите, както и наследниците му, всъщност не са имали земи за възстановяване – достатъчно основателно съмнение има за това, твърдят от МЗ.

Едноличен наследник е 48-годишният Николай Ганчев – по документите за реституцията. Той живее в „Дианабад“, а съседка заявява, че той е наркозависим и е живял дълго време буквално като клошар. Ганчев продал „наследството си“ за 1000 лева на Орлин Колев, през октомври миналата година. Именно Колев задвижва процедурата по реституция. Адресът на Орлин Колев пък всъщност е павилион за скара и бира. Двама нотариуси, които са работили по случая, се оправдаха, че са се доверили на документите и не са проверявали какво е решавала поземлена комисия и защо.

Колев обаче остава собственик на имотите за десетина минути. Той я продава на фирма, свързана с Христо Методиев и Славин Апостолов. Тези имена изплуваха след имотния скандал в Панчарево. На всичкото отгоре досегашният собственик – Столична община, е отписана от кадастъра без нейно знание. Кадастралната служба обаче показва документи за решение, но удостоверението е фалшиво - според район "Младост". Както и нотариусите, и от кадастралната служба се оправдаха, че не били длъжни да проверяват дали документите са истински.

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес