Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Улиците пред училищата в София да станат пешеходни: Предложение от “Зелена София“

01 октомври 2024, 14:37 часа • 488 прочитания

Предлагат създаване на пешеходни зони пред училищата. Идеята е на проект “Зелена София“.

Без коли пред училищата?

"Имаме идея за пилотен проект от следващата година за пешеходни зони първоначално около две училища, за да отблъснем автомобилния трафик от непосредствения периметър на учебните заведения", каза Елица Панайотова, координатор на проект “Зелена София“ на Столичната община.

ОЩЕ: Половината от обявените позиции на училищни директори останаха свободни

"Идеята е обвързана с услугата за училищните автобуси, която вече се предлага, тъй като трябва да има алтернатива на придвижване за учениците. Предвиждат се и мерки за подобряване на инфраструктурата около училищата - реконструкция на тротоари и настилки, пешеходни пътеки, ограничителни колчета, където е необходимо", посочи Панайотова.

По думите ѝ това са стъпки към идеята периметърът около учебните заведения да стане по-безопасен, след което автомобилите да бъдат отдалечени. "Много често хората не разбират, че в усилието си да направят най-доброто за своето дете, спирайки с автомобила си най-близо до училището, те създават опасност за децата и замърсяват въздуха наоколо. Училищата стават като магнит за по-висока концентрация на мръсен въздух", каза Панайотова, цитирана от БТА.

ОЩЕ: От 9:15 на училище: защо е по-добре

"Ще започнем най-вероятно с две училища, още не сме определили кои, след което ще предложим как да бъдат обхванати повече училища", съобщи за намеренията на Столичната община Панайотова. Целта е тези пешеходни пространства да бъдат поискани от все повече родители и учители, защото те ще видят ползите от това.

Панайотова каза, че според проучване родителите на децата от 1 до 4 клас в столицата се страхуват от трафика около училищата, но в същото време го генерират. Правихме срещи с родители на ученици за ползите от придвижването с градски транспорт за децата, съобщи Панайотова и увери, че тези срещи и дискусии ще продължат, за да припознаят родителите тези ползи.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес