Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Участък от трета метролиния ще струва почти 220 млн. лева

16 декември 2021, 17:55 часа • 12758 прочитания

Проектиране и строителство на участък от 3060 метра от столичното метро възложи "Метрополитен" ЕАД за почти 220 млн. лева без ДДС. Инженеринговата поръчка за линия 3, етап ІІІ, която е разделена на четири обособени позиции, е финализирана с избор на изпълнители, подписани са и договорите.

Видно от резултатите общата им стойност е 216 185 415 лв., което значи икономия за Оперативната програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ от 3,8 млн. лева.

Заданието е за изготвяне на технически (работен) проект, строителство, доставка на необходимото оборудване и въвеждане в експлоатация на участък от трета метролиния. По трасето трябва да се изградят три подземни метростанции и две междустанционни вентилационни уредби. Предвидено е метростанциите да са със странични перони, които откъм коловозите да са преградени с остъклени стени, отварящи се синхронно с вратите на мотрисите. Началото е под бул. „Владимир Вазов“.

Първата позиция е участък с дължина 1 301 метра, с една подземна метростанция, междустанционна вентилационна уредба и оборотен участък. Изпълнител е обединение между фирмите „Монолит София“ АД (с 88% дял) и „Х.С.С.“ ЕООД (с 2%). Негови подизпълнители ще са фирма „Евро Алианс Инженеринг“, която поема 21% от дейностите, „Рикат“ ООД (1,6%), „Пътища и мостове“ ЕООД (1,6%).

Втората е за проектиране и строителство на участък с дължина 1064 метра с една подземна метростанция и междустанционна вентилационна уредба. Договорът е с фирма „Трейс Груп Холд“ АД, чиято оферта е малко над 75 млн. лв. Нейни подизпълнители ще са „СТАРТ ИНЖЕНЕРИНГ“ АД, (10%) - строителство, доставки на оборудване и въвеждане в експлоатация, „ЕВРО АЛИАНС ИНЖЕНЕРИНГ“ ЕАД (20%) - конструкции на тунелен участък, изпълняван по нов австрийски тунелен метод.


Третата е за участък от 695 метра с една подземна метростанция. Изпълнител е известната фирма „Джи Пи Груп“ АД с договор за почти 48,2 млн. лв. Подизпълнители ще й бъдат „Старт Инженеринг“ АД (5%) - СМР, проектиране и авторски надзор по части Електрическа, слаботокови и аудиовизуални системи, „ТРАНСГЕО“ ЕООД (1%)- проектиране и авторски надзор по части Релсов път и Контактна мрежа, „РИКАТ“ ЕООД (2%) - проектиране и авторски надзор по части Конструкции и Конструкции на тунели, „СВЕКО ЕНЕРГОПРОЕКТ“ АД (1%).


Договорът за четвъртата е с обединение между „Сименс Мобилити ГмбХ (Германия) и българското ѝ едноименно еднолично дружество е на стойност 30 млн. лв. без ДДС. „Старт Инженеринг“ е и неин подизпълнител с дял 3%, като ангажиментът ѝ да извърши инсталационите дейности.  

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес