Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Турските лири изчезнаха от София

14 август 2018, 19:10 часа • 16414 прочитания

Турските лири станаха най-трудно откриваемата валута в България. Парите на нашите югоизточни съседи буквално се „изпариха“ от обменните бюра в столицата, предаде агенция БГНЕС.

Проверка показа, че турски лири в момента почти не могат да се закупят в столицата.

В едно от бюрата беше обявен само курс "купува", а курс "продава" не бе посочен. Друго бюро направо посреща с надпис „няма“ на мястото на курс "продава". Най-любопитна практика предлага трето бюро. "Там любезно ни помолиха да си запишем данните и когато имат лири обещаха да ни се обадят, за да си купим така желаната валута", отбелязва още агенцията.

Actualno.com припомня, че през последните месеци се наблюдава обезценяване на турската парична единица. В петък лирата обнови поредния си исторически рекорд и приключи деня на ниво от 6,41 лири за долар, загубвайки за един ден 20% от стойността си. Това провокира криза в обществото и бизнеса. Наша проверка показва, че днес (14 август) една турска лира се търгува за 0,26 български лева, 0,13 евро, и 0,15 щатски долара.

На ситуацията индиректно влияят и лошите отношения между Анкара и Вашингтон. САЩ настояват за освобождаването на американския пастор Андрю Брънсън, който е обвинен за участие в опита за преврат срещу Ердоган през 2016 г.

Междувременно на 10 август Вашингтон въведе и високи мита върху алуминия и стоманата, внасяни от Турция. Това съвпадна и със срива на турската лира.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес