Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тунелът "Ечемишка" не е ремонтиран, откакто е пуснат в експлоатация през 1985 г.

05 февруари 2017, 18:50 часа • 3477 прочитания

Недопустимо е да преминава движение при неосигурена безопасност. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов, който направи оглед на мястото на инцидента в тунел „Ечемишка“ на АМ „Хемус“ заедно с инж. Дончо Атанасов – председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Министър Попниколов обяви, че няма да се допусне движение през тунела, докато не се осигури пълната му безопасност:

"Дойдох на място да проверя ситуацията и да се убедя, че ще се вземат мерки", каза още той и поднесе съболезнования си на семейството на загиналата жена.

Инж. Дончо Атанасов посочи, че тунелът не е ремонтиран, откакто е пуснат в експлоатация през 1985 г., а в момента се ремонтира в другата, дясна тръба, която е била в много по-лошо състояние.

Предстои да се назначи специална комисия със заповед на Дончо Атанасов, която да проучи какво е състоянието на авариралото съоръжени и какви мерки трябва да бъдат предприети за пълното му обезопасяване, за да се скъси максимално срокът, в който движението по трасето ще бъде спряно.

По-рано премиерът Огнян Герджиков разпореди да бъдат извършени всички действия от страна на институциите от изпълнителната власт по изясняване на обстоятелствата, довели до инцидента в неремонтираната тръба на съоръжението, да бъдат предприети необходимите мерки и потърсена отговорност.

Прокуратурата вече е завела следствено дело по случая, съобщиха от правителствената пресслужба.

Припомняме, че днес греда от осветително тяло падна върху преминаващ автомобил в тунел Ечемишка на АМ „Хемус”. При инцидента загина жена, а водачът на автомобила пострада.

От Агенция пътна инфраструктура обявиха, че причина за трагедията е паднала осветителна греда в неремонтираната тръба в тунел "Ечемишка" на автомагистрала "Хемус".

Първоначалните оценки сочат, че причина за тежкия инцидент е корозия на носещата метална конструкция на осветителната система. В момента основно се ремонтира тръбата за Варна на тунел „Ечемишка”. Строителните работи започнаха в началото на септември м. г. и се очаква да продължат до пролетта.

Съоръжението е с дължина 775 м и е в експлоатация от 1984 г. Осветлението на тръбата за София предстои да бъде ремонтирано след като приключи цялостния ремонт на тръбата за Варна.

Снимка: архив

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес