Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тръгва делото заради забранения референдум за застрояването в "Младост"

17 октомври 2017, 12:25 часа • 2961 прочитания

На 20 октомври (петък), от 09:00 часа сутринта в Административен съд-София (ул. Георг Вашингтон №17) стартира делото, с което се обжалва отказа на Столичния общински съвет (СОС) срещу провеждането на референдум заради презастрояването на столичния квартал "Младост".

Делото стана факт заради жалба на ИК "За зелен Младост". СОС отхвърли референдума, защото и двата му въпроса били незаконосъобразни. Ето и какви бяха те:

1. Подкрепяте ли да се приемат изменения в Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?

2. Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район "Младост" на Столична община, област София – град, до промяна на Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3 и Младост 4?

От ИК "За зелен Младост" са възмутени, че при официално 115 хил. жители на "Младост", а реално двойно повече в момента, на човек се падат по около 7 кв. метра озеленяване. Бъдещите строежи с площ 430 000 кв. метра, по думите на главния архитект Здравко Здравков, ще увеличат населението на квартала с поне 1/3, така че на човек ще се падат по около 5 квадрата зелена площ. Това стига колкото за един гроб, възмущават се от комитета.

Припомняме, че дирекция ГРАО се произнесе, че в подписката, инициирана от комитета "За зелен Младост", не са се подписали 10% от жителите на района, поради което допитването не стана задължително, а се наложи да бъде разгледано от СОС.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес