Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трайчо Трайков: От Паметника на Съветската армия ще бъдат махнати само фигурите

02 март 2022, 09:25 часа • 8624 прочитания

От Паметника на Съветската армия ще бъдат махнати само фигурите. Това обясни в ефира на Нова телевизия кметът на район "Средец" Трайчо Трайков.

"Скулптурните групи, барелефите и фигурите на паметника имат своята художествена несъмнено, естетическа и историческа стойност. Те трябва да са на разположение на тези, които искат да ги видят, но не смятам, че трябва да се изпълнява функцията, която е възложена при построяването на този монумент. Ясно е записано в решението на БКП, че паметникът показва идеологическо и политическо въздействие върху хората и след това е така построен за разлика от други подобни на паметници на съветските воини в Европа. Той е построен по един изключително доминиращ начин 10 години след края на войната, не веднага след войната, за да ознаменува смачкването на горянското движение и по начин, който да е импозантен и да въздейства", аргументира се Трайков.

По думите му през последните 10 години не е направено нищо по тази тема, а сега се чака на един районен кмет да свърши работата. "Видяхме колко време трябваше на Столчина община да премахне един надуваем замък от Борисовата градина", даде пример кметът.

Попитан трябва ли сега да се предприемат тези действия Трайков отговори, че различното е, че младите хора, за които това е било място на което карат скейтборд, виждат с очите си какво става в Украйна. 

"Винаги ще има спор за това дали да го има или не", смята Трайков.

"В СОС повечето се изказаха в подкрепа на премахването му. Те възложиха на мен да го направя и очакват действия", заяви Трайков.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес