Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Топлофикация София“ обясни схемата за преизчисление на част от сметките

30 август 2022, 14:48 часа • 2965 прочитания

Топлофикация София“ разясни как ще бъдат преизчислени изравнителните сметки на абонати в столицата. От дружеството излязоха с официална позиция, в която се обяснява схемата за преизчисление.

Корекциите ще се отнасят само за изравняването между прогнозно начислена енергия през отчетния период и реално потребената, отразено във фактури след 9 юли 2022 г. При доплащане над прогнозното потреблението ще се прилага ставка 9% ДДС.

За сумите за възстановяване ще се прилага ставка от 20% ДДС.

За незаплатените фактури за прогнозно начислена енергия, издадени преди 9 юли 2022 г. ще продължи да се прилага ставка от 20% ДДС.

Всички дължими суми вследствие корекциите ще бъдат отразени и възстановени по партидите на абонатите. В зависимост от избрания метод на плащане, сумите ще бъдат приспаднати от следваща дължима фактура или възстановени на каса, уточняват от топлофикационното дружество.

По-рано днес столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, че ще бъдат преизчислени изравнителните сметки за отопление на всички абонати на "Топлофикация"-София, които не са съобразени с намалената на 9% ставка на ДДС.  

По-ниската данъчна ставка за парното е в сила от 9-ти юли и за фактурите, издадени след тази дата, трябва да бъде начисляван 9-процента ДДС. 

Припомняме, че за проблема в изравнителните сметки алармира омбудсманът Диана Ковачева в средата на миналата седмица. Тя призова агенцията по приходите да провери дали общинското дружество не е надписало сметките като е начислило 20% ДДС на фактура с падеж 31 юли, въпреки че от 9 юли ДДС за топлинната енергия е 9%.

От Министерството на финансите потвърдиха, че в случая ДДС трябва да е 9%, заради датата на данъчното събитие, която е 31 юли.

ОЩЕ: Фандъкова: "Топлофикация" е обречена да трупа задължения

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес