Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Стрелбище" се готви да помогне на главния архитект да си плаща наложена от съда глоба заради небостъргач

18 юли 2017, 09:18 часа • 2732 прочитания

Протестите срещу застрояването в София и особено срещу последния писък на строителната мода – проекти за небостъргачи, вече са обичайна новина. Един от протестите обаче стигна до нова висота.

Става въпрос за протеста срещу готвения строеж на 43-етажна сграда на ъгъла на булевардите "България" и "Петко Тодоров", в квартал "Стрелбище". Протестиращите срещу този проект, дело на НИКМИ, вече правят анкета дали хората в квартала са съгласни да се събират пари за главния архитект на столицата Здравко Здравков, за да може той да плаща наложена му от Върховния административен съд (ВАС) санкция. Анкетата можете да видите ТУК!

По случая с 43-етажната сграда Здравков не пожела да одобри Подробния устройствен план (ПУП) на НИКМИ и ВАС го глоби с 1000 лева, като санкцията ще бъде налагана за всеки месец, в който той отказва да пусне ПУП-а за одобрение. Затова протестиращите от "Стрелбище" обсъждат дали да не събират пари чрез DMS или директно на банкова сметка, за да плаща Здравков глобата си всеки месец и НИКМИ да не бъдат допуснати да строят.

Припомняме, че съгласно Общия устройствен план (ОУП) на Столична община от 2009 година парцелът, където се готви строежа, е зелена площ. НИКМИ обаче са пожелали да използват имота за строеж още през 2007 година, което създава усложнението.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес