Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Столичният общински съвет назначи за заместник на Иванчева човек, който не иска да ѝ е заместник

26 април 2018, 10:45 часа • 5666 прочитания

С 48 гласа от общо 49 гласували общински съветници, Столичният общински съвет (СОС) на практика накара човек, който не иска да поеме временно поста на кмет на район "Младост", да го поеме. Става въпрос за зам.-кмета на район "Младост" Владимир Клисуров. Това, обаче, стана с уточнението, че задълженията няма да бъдат изпълнявани само от Клисуров, ами и от другия зам.-кмет на "Младост" арх. Румен Русев – защото кметицата на "Младост" Десислава Иванчева не е разписала изрична заповед, че заместник трябва да ѝ е само и единствено Клисуров, а единствено през уведомление за отпуск е посочила него за заместник.

Казусът е много сложен, законът не го е урегулирал. Законът позволява на СОС да назначи временно изпълняващ дължността кмет само ако е отстранен титулярът. Това становище беше изтъкнато от общинския съветник Войслав Тодоров на днешното заседание на СОС, като основание да не се гласува сега кой да замести Иванчева, която все още се намира в ареста, с обвинение за вземане на подкуп в особено големи размери. Предложението не беше прието, с 50 гласа "против".

Председателят на СОС Елен Герджиков подчерта, че по документи Десислава Иванчева е излязла в платен отпуск. За това има уведомление, но не и заповед, но въпреки това СОС трябва да се съобрази с желанието на действащия районен кмет. На председателски съвет в СОС е било обсъдено положението, като според БСП "няма никакъв юридически вакуум" и може да се гласува за временно изпълняващ длъжността кмет на район "Младост".

Общинският съветник Трайчо Трайков пък предупреди, че е възможно днес (26 април) Иванчева да бъде пусната от ареста и ако СОС гласува за заместник, може да се влезе в казус.

Припомняме, че Иванчева иска заместник да ѝ бъде един от двамата зам.-кметове на "Младост" в момента – Владимир Клисуров. Другият зам.-кмет арх. Румен Русев беше посочен от арестуваната кметица на "Младост" и поддръжниците ѝ като човекът, стоящ в общината зад операцията на прокуратурата и антикорупционната комисия срещу Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. Клисуров, обаче, не иска да поема поста на временно изпълняващ длъжността. Заради това Елен Герджиков изрично заяви, че в закона не е предвидено, че изрично посочен със заповед заместник на кмет може да откаже на самия кмет да го замести като временно изпълняващ длъжността.

Същевременно кметицата на София Йорданка Фандъкова изрично подчерта, че не се въвеждат никакви извънредни правомощия за заместника на Иванчева. Има заповед за контрол по отношение на строежите в район "Младост", с която съм позволила на г-жа Иванчева да действа само в това отношение, уточни Фандъкова, посочвайки, че това става по чл. 24 от Закона за устройство на територията, както и Иванчева да може да забранява достъп до незаконни строежи в "Младост".

Вчера (25 април) от администрацията на район "Младост" декларираха, че ще продължат в посоката за запазване на междублоковите пространства – приоритет, заради който Десислава Иванчева бе избрана за кмет. "За целта разчитаме на сътрудничество с ръководството на Столична община и всички институции за справяне с проблемите на гражданите на района", отбелязват още в писмото си Владимир Клисуров и Румен Русев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес