Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Столична община поема стопанисването на "Маймунарника" и "Веселото село"

27 юни 2019, 11:46 часа • 5010 прочитания

Четири имота в Борисовата градината, които в момента се стопанисват от "Софийски имоти", да се върнат под управлението на Столична община т.е. да ги управлява дружеството "Паркове и градски градини", което няма право на търговска инициатива и дейност - това реши Столичният общински съвет (СОС) с пълно единодушие на редовното си заседание, по предложение на кметицата на София Йорданка Фандъкова.

Става дума за кръглото кафене "Кривите огледала", детски кът – "Водно каналче", Велописта и "Трите дансинга". В поисканите терени в момента се намира ресторантът "Веселото село", Маймунарника (Трите дансинга) и автокъща "Капитолия", заради която е заведено и спечелено дело на първа инстанция от Столична община. Зад автокъщата стои братовчед на застреляния преди време Филип Найденов-Фатик - Салех Асил.

"След моя проверка през 2017 г. "Софийски имоти" ЕАД прекрати договорите за наем на земята и задължи наемателите да предадат държането на недвижимите имоти, като терените трябва да бъдат освободени от всички вещи и почистени. Също по моя заповед директорът на дирекция „Общински строителен контрол“ към Направление "Архитектура и градоустройство" издаде заповеди за премахване на незаконни строежи на терените на "Капитолия" и "Веселото село". И двете заповеди са обжалвани пред Административен съд София град. Обжалвани са и прекратяванията на договорите за наем, с които се иска предаване на терените на „Софийски имоти“, като до момента на първа инстанция в полза на „Софийски имоти“ приключи делото с наемателя на терена на автокъща „Капитолия“, казва Фандъкова в доклада си.

"Не знам как Столична община си връща имоти от дружество, на което Столична община е принципал. Тези четири имота били ли са в капитала на "Софийски имоти" или са дадени на дружеството за управление и стопанисване и какво е пречело след 2005 година да бъде предложено това решение", критикува общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева. Тя попита и как ще се отрази решението на наемателите, като цитира решение на СОС от 2005-та година, касаещо именно връщането на тези имоти, а зам.-председателят на СОС и общински съветник от ГЕРБ Николай Стойнев отвърна, че кметът на "Средец", който е от ДСБ, бави и не подготвя административни действия. "Защо г-жа Ачкова (районният кмет) не е предприела нито една стъпка за приемането на Конната база и да проведе конкурс за нея, след като има решение на СОС", попита още Стойнев.

Борислав Иванов пък извади документи и одити как по времето на Иван Костов и Стефан Софиянски са раздадени имоти през "Софийски имоти", където са вкарвани като апортни имоти на тройно по-ниска цена, по думите на Иванов. Посочен беше и тенис центърът в "Погребите" на семейство Берберян, като сделката била директна - 21 декара срещу няколко панелки, при цена от 10 млн. лева. Иванов добави и, че "хората на Георгиева" т.е. СДС са дали 54 декара от Южния парк зад хотел "Хилтън" през "Софийски имоти". Георгиева пък отвърна, че ДСБ е създадена като отговор на "модела Софиянски" и добави, че всички граждани могат да се поинтересуват какво участие има Иванов в имота на НИКМИ в "Стрелбище" (бел. ред. - там има инвестиционно намерение да се строи 43-етажна сграда, но в момента тече дело на втора инстанция срещу законността на заменката, като на първа инстанция НИКМИ спечели). Колегата на Георгиева - Иво Божков, поиска от Иванов да публикува всички доклади и одити за "Софийски имоти", за които говори - иначе ще си остане само "говорене пред другарчето". А независимият съветник Войслав Тодоров попита дали с един такъв доклад ще се върнат като общински "София ленд" и къпалнята "Мария Луиза". Николай Стойнев обаче обяви, че съпротивата да има Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина ще позволи в крайна сметка строеж на голям хотел при "Мария Луиза".

Същевременно Фандъкова призна, че одобрила доклад за Борисовата градина и преустройството ѝ, но уточни какво пишело там - трябвало да се прецезират и класифицират велосипедните трасета, както и да се преосмисли предложението за строеж в резерватната част на Борисовата градина, като се съобрази с препоръките на журито. Препоръките били да не се допуска такова, според кметицата.

Тя заяви и, че има визия как къпалнята "Мария Луиза" да не е спорна зона що се отнася до собствеността, но не сподели каква е. Гледната ѝ точка обаче била да няма обезщетения за десетки милиони - за хора, "на които навремето са им били подарени тези терени".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес