Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стоян Братоев: Новите метростанции ще са готови през 2025 г.

20 януари 2022, 10:49 часа • 6167 прочитания

Обществените поръчки за изграждане на следващите станции от столичното метро, за участъка от метростанция „Хаджи Димитър“ до ж.к. „Левски“ Г, приключиха миналата година. Общото строителство на участъка ще продължи 39 месеца. Ще бъдат изградени три станции с около 3 км трасе. Това съобщи директорът на столичния „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев.

"Подписани са четири договора – три за строителството на метростанциите и тунелите и един за системите за управление и автоматика. От 12 януари започна изпълнението им, като договорът за управление на системи - изпълнението му започва през юни“, добави той в ефира на БНР.

Първата станция ще е разположена до стадион „Георги Аспарухов“ в кв. „Герена“, следващата ще е малко преди големия мост, който се намира на ул. „Витиня“, между жк. „Левски“ и ж.к. „Хаджи Димитър“ и последната ще е на бул. „Владимир Вазов“, между северната и южната част на ж.к. „Левски“.

В момента дружеството разполага с 30 мотриси, които са разчетени да обслужват и бъдещите метростанции.

Директорът на столичния „Метрополитен“ съобщи още, че на година се случват около 16-18 инцидента с хора метро. "На местата, на които вече има монтирани подвижни прегради, инцидентите са сведени до нула", каза той и допълни, че през тази година предстоят да бъдат монтирани прегради по трасето от центъра към ж.к. „Младост“.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес