Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стенопис на Св. Георги изгря на столична улица (СНИМКИ)

10 ноември 2020, 15:13 часа • 23095 прочитания

Хората, които преминават по малката улица „Триадица“ в София вече могат да видят стенописа на артиста Божидар Симеонов - BOZKO – „Св. Георги“. Той е изобразил светеца с изкривен от тежестта на отговорността да води народа гръб, хванал в едната ръка копието, с което пронизва ламята, застанала над него. В интервю за БГНЕС Ясен Гешев от „Urban creatures” заяви, че посланието в този тип творби е многопластово и няма как то е еднозначно за всеки.

„Този тип творби са странни за хората, защото те съдържат в себе си стотици страници послания. И е въпрос всеки човек спрямо собствените си житейски натрупвания и собствените си изживявания да намери неговото послание. Не на всеки артист се отдава да бъде толкова многопластов като Божидар и да може с толкова малко да каже толкова много неща“, заяви Гешев.

По думите му идеята да бъде изобразен Св. Георги дошла като магия.

„Никой не може да обясни как стават нещата. Аз имам теория, че ни се дава, артистите си мислят по друг начин. Миналата година Робърт Прох загуби живота си, когато трябваше да дойде да рисува тази стена, като се има предвид, че Божидар беше контузен през цялата година, като се има предвид всичко, което се случва тази година и в последните години някак си не ви ли се струва, че е абсолютно логично да бъде Св. Георги“, анализира той и подчерта, че върху реализацията на проекта работят от три години и едва сега той се случва.

Ясен Гешев поясни, че стенописът „Св. Георги“ не е изобразен като икона, защото нямат право и това може да бъде направено само от посветени хора.

Новото при това произведение е, че то е с добавена реалност.

„Работим с наши италиански партньори, които са трансформирали няколко града като са добавили добавена реалност към съществуващи арт творби. Тази година започваме да работим пилотно с тях. Три от нашите произведения – едно от тази година и две от миналата ще бъдат с подобна функционалност. На това произведение хората ще могат да чуят музиката, която ние чуваме докато мислехме за него. Тя е изпълнена от Веселин Митев. Останалите творби са направени от Иван Москов – кратки импресии“, разкри Гешев.

В 10-ата годишнина от съществуването си Ясен Гешев споделя, че обмислят да прекратят дейността си в града, заради множеството спънки, които създават отговорните институции преди реализацията на проектите им.

„Вече нямаме нови идеи, защото сме на ръба да се откажем. Има една бюрократщина, която ни тормози по целия път, ние никога не сме я показвали в публичното пространство, но тя винаги ни е съпътствала и ни е изпивала силите и този път тя стигна своя предел и връх. На път сме да кажем майната му и да спрем“, каза той и заяви, че препъни камъкът се дължи на егото на малки и дребни хора в администрацията, а не от публично известните.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес