Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СОС одобри 15 млн. лв. за възстановяване на настилки

10 септември 2021, 17:16 часа • 1039 прочитания

Столичният общински съвет вчера одобри 15 млн. лв. допълнително финансиране, което да гарантира пълното възстановяване на пътните настилки, нарушени по време на изграждане на канализацията в 8 софийски квартала.

Това съобщи във Facebook Дончо Барбалов, заместник кмет по направление "Финанси и здравеопазване" в Столична община.

Обектите са в кварталите "Бенковски", "Обеля", "Суходол", "Кръстова вада - Изток", "Симеоново", "Драгалевци", гр. Банкя и гр. Нови Искър (виж таблицата). Те са част от първия етап на Регионално прединвестиционно проучване (РПИП) за изграждане на канализация, за реализиране на проект „Изграждане на ВиК инфраструктура в Столична община“, по ОП „Околна среда 2014-2020 г.”, съфинансирана от Кохезионния фонд на ЕС.

Проектът включва изграждане на над 113 000 метра битова, дъждовна и смесена канализационна мрежа, както и прилежащите към тях ВиК клонове. Общата стойност на инвестицията е 113 млн. лв., за които Столична община осигури финансиране от ОП „Околна среда“. Процедурите за избор на изпълнител на обществените поръчки по проекта са в процес на изпълнение.

За съжаление, по решение на служебното правителство, следващият етап от проекта, който предвиждаше изграждане на канализация и в агломерациите "Панчарево – Кокаляне“, „Кремиковци – Сеславци“, „Волуяк“ и „Ботунец“ на стойност 250 млн. лв. беше изключен от Плана за възстановяване и устойчивост.

След като МС отряза възможността за еврофинансиране с грантови средства на тези инфраструктурни проекти, парите ще трябва да бъдат заместени или с общински приходи, т.е. с парите от данъците на софиянци, или със заеми.

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес