Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СОС финтира съда по делото за цената на билета в София

10 юли 2018, 18:00 часа • 3962 прочитания

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбите от граждани срещу повишението на цената на билета за градския транспорт в София с 60%.  С това си решение съдът е обезсилил решението на първа инстанция по делото, с което Административният съд отмени новата цена на билета.

20 дни преди заседанието пред ВАС със свое Столичният общински съвет прие изцяло нова Наредба за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на СО, като отмени действащата до приемането ѝ наредба, предмет на образуваното дело.

ВАС в своите мотиви посочва, че "след като нормативният административен акт е отменен, той е престанал да бъде част от позитивното право и затова за оспорващите не е налице непосредствен правен интерес от отмяната на този акт, респективно от продължаване на съдебното производство, което е образувано по оспорването“, уточняват от организацията.

Решението на ВАС е окончателно, но е подписано с особеното мнение на съдия Жанета Петрова, която е и председател. Тя казва, че не е съгласна с мотивите на колеги си Светлана Борисова и Аглика Адамова, че с новата наредба на общината е отпаднал правният интерес на жалбоподателите. "Всъщност те имат имат безспорен интерес да установят незаконосъобразността на подзаконовия нормативен акт независимо от последвалата отмяна", се казва в особеното мнение.

Делото срещу промени в наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столичната община бе заведено след жалби на граждани и на сдружението "Център за законодателни оценки и законодателни инициативи". През 2016 година без мотиви, общинският съвет прие изменение в наредбата, според което билетчето за еднократно пътуване в градския транспорт скочи с 60% и започна да се продава за 1,60 лв.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес