Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Софийски районен кмет с крайно неудобен въпрос към Минеков за горялата пак сграда на кино "Възраждане"

10 ноември 2021, 07:30 часа • 9188 прочитания

Ясно и категорично искам да кажа, че от 2003 година сградата на кино „Възраждане” не е със статут на национална ценност. Това заяви кметът на район „Възраждане” Савина Савова.

Защо статутът ѝ е променен и защо от 2003 година не се предприемат действия за възстановяване на този статут, отправи въпрос Савова по адрес на служебния министър на културата Велислав Минеков. И добави, че през последните 3 години са одобрени 3 Подробни устройствени планове (ПУП), в които сградата не се запазва в цялост, а само нейни елементи се запазват.

По думите ѝ, след приключване на огледите на разследващите, чиновници също ще направят оглед и ще има предписание към собственика да укрепи сградата. Ако той не го изпълни, че му бъде връчен проект за укрепване. Не го ли направи, общината ще го стори, но ще учреди ипотека на името на собственика. Колко ще струва, не мога да кажа в момента, каза Савова пред bTV.

Собственикът е Красимир Георгиев. В края на 2015 година той обяви намерение да строи хотел на мястото на кино „Възраждане”, където до 2016 година беше и чалготеката „Син Сити”.

"Минеков, като министър, може да върне отнетите статути на сградите - паметници на културата. Да потърси предложенията от кметовете, постъпили в Министерство на културата и направи това също толкова бързо, колкото се отзова на мястото на пожара", написа Едрева във Facebook.

Още: 200 хил. лв. глоба за собственика на горелия бивш театър "Възраждане"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес