Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

София пие и се къпе с отпадните води на Самоков, но нямало замърсяване

16 август 2016, 09:30 часа • 6181 прочитания

Отпадна вода от отходен канал се влива напълно свободно в река Искър. Замърсената вода минава през две села – Драгушиново и Злокучене, преди да се влее в язовир Искър.

Проблемът идва заради запушена тръба, което не позволява отпадъчните води на източната част на Самоков да отидат в пречиствателната станция. Според Венцислав Тодоров от ВиК-Самоков е подаден сигнал преди три-четири дни. Жители на Самоков се съмняват, че това продължава от години, а не от дни, което Тодоров отрича. Как живеят тия софиянци с тази мърсотия, чудеше се пред камерата на Нова телевизия възрастен мъж, според когото е абсурд такъв пласт тиня и мръсотия да се образува за краткото време от няколко дни. Според него „всеки злонамерен” може да отиде и да изсипе колкото си иска кофи отрова в основния водоизточник на София и никой няма и да разбере.

На въпрос за колко дни ще бъде намерено къде точно е станала аварията по колектора, Венцислав Тодоров отговори, че се надява това да стане за ден-два.

Директорът на РИОСВ-София Ирена Петкова шокиращо заяви, че до късно снощи не е имало сигнал за проблема. По думите ѝ са взети проби, но те не показали отклонение на нормите на заустване и на нормите за повърхностен воден обект. Взета е проба и от мястото, откъдето тече мръсната, фекална вода.

Петкова обясни, че ще има санкции срещу ВиК-София, защото е започнал ремонт, но не е спряно „подаването” на замърсена вода. Нямало отклонение на нормите и при водата на язовир Искър, но тепърва се правят изследвания на проби.

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес