Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

София дава десетократно по-скъп договор за транспорт, за да не бъде съдена

08 април 2016, 07:30 часа • 2412 прочитания

За да не бъде съдена за 15 млн. долара, Столична община е готова да сключи договор за над 11 пъти по-голяма сума - за 16 линии от градския транспорт. Зад предложението стоят общинските съветници от ГЕРБ, БСП и Реформаторския блок, а договорът е на стойност над 169 млн. лева. Фирмата, която ще вземе линиите, е "МТК Гроуп". Предложението идва на фона на течащо гласуване в общинските комисии за драстично увеличение на цената на билета на 1.60 лв.

Делото на "МТК Гроуп" срещу общината е наследство от по-стар скандал - с нагласения конкурс за градските линии от времето на Бойко Борисов като кмет. Тогава в медиите изтече запис как зам.-кметът по транспорта Велизар Стоилов и шефът на Столичния автотранспорт Асен Добранов разпределят линиите с шефовете на 3 транспортни фирми. Заради записа Стоилов беше уволнен, а Борисов подписа договор само с "Карат-С". "МТК Гроуп" (тогава без странното "о" в името си) оспори решението на кмета и след 4 години съдът отсъди в нейна полза. Новият кмет Йорданка Фандъкова отказа отново да подпише с фирмата и издаде заповед за прекратяване на сключения договор с "Карат-С". Решение на съда от края на март тази година обаче сочи, че "МТК Гроуп" незабавно трябва да започне обслужването на 16-те линии. Ако това не се случи, фирмата ще поиска обезщетение от близо 15 млн. лв, пише в. "Сега".

Решението по делото още не е окончателно, но вече има предложение "МТК Гроуп" да получи договора, за да не съди общината. Последното заседание на петчленния състав на ВАС е от 23 март и предстои той да се произнесе окончателно. Съветниците са реагирали светкавично, защото докладът е заведен на 1 април в общината.

Абсурдното в случая е, че фирмата в момента няма лиценз за превозваческа дейност - той е загубен през 2014 г., съобщи Mediapool. От транспортното министерство потвърдиха информацията. Предстои докладът да се одобри от общинския съвет другата седмица, което е сигурно, защото ГЕРБ, БСП и РБ имат огромно мнозинство.

Съветникът от БСП Калоян Паргов - един от вносителите на доклада, заяви, че за първи път договорът за обществен превоз на пътници с "МТК Гроуп" е в интерес на софиянци и общината, тъй като за първи път цената, на която ще вози фирмата е под тази на Столичния автотранспорт. Освен това той посочи, че е по-добре общинските средства да бъдат дадени срещу извършване на услуга, отколкото за обезщетението на фирмата.

"МТК Гроуп" ще трябва да осигури 60 автобуса за 16-те линии, става ясно от проекта на договора. Общината ще му плаща по 3,60 лв. на км. Макар "МТК Гроуп" да няма лиценз за превозваческа дейност, собственикът ѝ Росен Илиев е управител на друга фирма - "МТК Транс", която има лиценз до 2018 г., показва регистърът на агенция "Автомобилна администрация". Според Търговския регистър "МТК Транс" се явява правоприемник на "Карат С". "Карат С" изпълнява договора си с общината и има лиценз също до 2018 г.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес