Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

София без градски транспорт: 3 млн. лева "по нашенски"

27 септември 2024, 07:56 часа • 3052 прочитания

София няма да остане без градски транспорт – решение на проблема чисто финансово ще намерим. Това заяви столичният общински съветник Симеон Ставрев от ПП-ДБ-Спаси София.

Ставрев обясни, че в един от трите гаража на "Столичен автотранспорт" се прави ремонт на общежитие, но дружеството не може да плати. Платени са заплатите и ДДС-то, няма проблем с парите до следващия аванс за шофьорите, каза той: Заради натрупани дългове: Запорирани са сметките на столичния автотранспорт

Кой е виновен?

Договорът за ремонт на общежитието е 3 млн. лева, сключен е от Слав Монов (предишен директор на "Столичен автотранспорт") и е платен само аванс от 466 000 лв. Трите милиона обаче не са били осигурени преди да се започне обществената поръчка – четох писма от него до Карлос Контрера (общински съветник в София от ВМРО), в които той обяснява как се търси финансов ресурс, добави общинският съветник пред БНТ. Ставрев каза и друго – спечелилата поръчката фирма е "куха", зад нея стояла една жена със спечелени много поръчки в страната по европроекти и това изглеждало много странно. Бях в общежитието, има кабели и тръби, стърчащи навсякъде, разхвърляни навсякъде отпадъци и т.н. - не виждам къде е извършената на 60% работа, добави той.

Това си е груба мениджърска грешка на сегашното ръководство, тъй като сегашният директор беше осигуряващо лице на обекта и обектът не беше завършен. Имаше възможност, но дойде Ковид и нещата се промениха, обясни Монов - от думите му пред националната телевизия може да се остане с впечатление, че пари имало, но след неговия мандат като ръководител нещата са объркани.

Не обвинявам Монов, обвинявам ръководството на Столична община и държавата в предходните 10 години – не може да кажеш на един директор да направи обществена поръчка и да не му осигуриш финансов ресурс. Казах, че г-н Васил Терзиев и г-н Иван Василев (зам-кмет на София по финансовите въпроси) лъжат, каза Ваня Григорова, също столичен общински съветник. Григорова обвини Иван Василев, че не дал пари за столичния градски съвет, а сега щял да бъде "добрата фея".

Още: Ваня Григорова: 45 дни са крили за запора на сметките на Столичния автотранспорт

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес