Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След протести и мъмрене от ГЕРБ: Кметицата на "Младост" хвърли оставка

15 август 2016, 18:22 часа • 2097 прочитания

Кметът на район "Младост" в София Цвета Авджиева подаде оставка. Поводът са многобройните протести на жители на квартала срещу безразборното застрояване на зелените площи и детските площадки в него. 

По-рано днес от ГЕРБ свалиха политическото си доверие от Авджиева.  

На мястото на кметицата ще бъде назначен друг човек, който временно ще изпълнява длъжността й. Той ще заема поста до провеждането на избори за нов районен кмет. Премиерът Бойко Борисов е препоръчал изборите за районен кмет да са заедно с президентските наесен, съобщава bTV.

Над 20 зелени парцели са подготвени за строежи. „Столична община” е разрешила строежите в квартала без да се допита до хората, които живеят там, твърдят жители на „Младост”.

Много от зелените площи обаче са частна собственост и са получили разрешение за застрояване. Един от собствениците планира да построи офис сграда, като общината е разрешила отсичането на дърветата в имота. В замяна на всяко отсечено дърво ще бъдат засадени три нови.

Недоволните жители на „Младост” твърдят, че бившият архитект на София Петър Диков също има вина за проблема, тъй като именно той е одобрил устройствения план от 2009 г. По думите на самия Диков планът е одобрен и гласуван след двугодишно обществено обсъждане.

Д-р Цвета Авджиева беше кмет на „Младост“ от 2011 г., а през ноември 2015 г. беше избрана за нов мандат.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес