Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След протест СГП: Спорното строително разрешение в с. Бистрица бе отменено

09 ноември 2016, 11:52 часа • 3094 прочитания

Във връзка с внесен протест от Софийска градска прокуратура (СГП) в РДНСК-Югозападен район, бе отменено разрешението за скандалния строеж на жилищна сграда в софийското с. Бистрица.

С протеста се иска отмяна на строителното разрешение като нищожно, поради груби нарушения на Закона за устройство на територията (ЗУТ), съобщиха от прокуратурата.

На 27.10.2016 г. от СГП – отдел „Надзор за законност“, е изготвен и внесен протеста срещу разрешението за строителство на сградата, за което СГП съобщи своевременно и обяви мотивите си за протеста.

Протестът е разгледан от контролните общински органи и е издадена заповед за отмяната на разрешението за изграждането на жилищната сграда, която препятстваше достъп на жители на с. Бистрица до домовете им. Миналия месец те излязоха на протест, тъй като строителните работи обхванаха и съществуваща улица в селото.

Припомянем, че процедура по връщането на земята движи Славин Апостолов.

Именно той се е заел и с връщането на земята около "Цумчето". С точно така схема тя се превръща в строеж, чиито възложител е Димитрина Захаринова.

Подозренията са, че тя е закупила имота от Апостолов. Захаринова обаче заяви пред БНТ, че не го познава, а е намерила парцела в Агенцията за недвижими имоти. Самата Захаринова е интересна личност. Към момента тя ръководи едноименна одитна компания.

Миналото ѝ обаче е определено пъстро. В периода 1996-97 г. тя е била данъчен инспектор. Издига се до поста директор на НАП-София, като дори се счита за следващият изпълнителен директор на Националната агенция по приходите. През юни 2006 г. обаче тогавашният директор Мария Мургина я отстранява от поста, като на нейно място е назначен заместникът ѝ - Бойко Атанасов.

Официалната причина е "недоволство от работата на приходната агенция в столицата". Неофициално се говори за конфликти с Мургина. Съпругът на Захаринова - Володя Захаринов, е собственик на хотел "Ди Марио" в Симитли. Хотелът е свързван с Ахмед Доган. Случаят беше обсъждан в парламента през 2007 година.

Има и непотвърдени с документи слухове, че Захаринова, като съветник на Петко Сертов, е била "топлата връзка" на Доган в ДАНС. Интересното е, че синът ѝ Любомир Володиев Захаринов, и този на Доган – Демир, са съдружници в неправителствената организация "Сдружение "Младежки център- Изгрев".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес