Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сигнал до главния прокурор от "Младост" - заради вероятна измама от ГРАО

09 февруари 2018, 13:25 часа • 3271 прочитания

Официална жалба-сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров и до премиера Бойко Борисов изпрати Инициативен комитет "За зелен Младост", чийто председател е кметът на район "Младост" в София Десислава Иванчева.

Според жалбата има сериозни данни за извършено престъпление от общ характер от страна на служители на ГРАО във връзка с опита на инициативния комитет да инициира местен референдум по въпроса с презастрояването на "Младост". Припомняме, че ГРАО на практика оряза над една трета от събраните подписи като невалидни и така не достигнаха около 600 подписа, за да бъде плебисцитът задължителен. Съответно решение трябваше да вземе Столичният общински съвет (СОС), а той гласува против.

Ето и какви са основанията за твърдение за престъпление:

1. Проверката на ГРАО започва след 12-ти януари, 2017 година, но в протокола от проверката пише, че общият брой на лицата с избирателни права и с постоянен адрес на територията на район "Младост" към 12.12.2012 година са 94 176 души. Това е разлика от над 4 години при отчета. От ИК "За зелен Младост" казват и, че както ГРАО, така и регионалното министерство (МРРБ) многократно са казвали, че не може да бъде определен броят на хората с избирателни права в даден район за минал период. Като доказателство за това твърдение от комитета прилагат писмо от МРРБ, в което пише, че ГРАО отпечатва избирателни списъци за всеки вид нови избори, но няма за задължение да съхранява данните, въз основа на които са отпечатани избирателните списъци! Затова и от ИК „За зелен Младост“ посочват, че ако действително към 12.12.2012 година в район „Младост“ е имало 94 176 души с право да гласуват, то длъжностни лица в МРРБ са заблуждавали по въпроса.

2. Второто основание касае броя посочени за невалидни подписи (4603). В протокола на ГРАО не пише кои точно от събраните над 14 000 подписа са невалидни, кои длъжностни лица са го установили и по каква методика. Аргументът, посочен от ГРАО, е, че няма нормативно изискване за съхраняването на данните по въпроса.

Заради тези две основания, от "За зелен Младост", смятат, че може да се говори за официален документ с невярно съдържание и напомнят, че съгласно Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт за инициирането на местен референдум трябват подписите на поне една десета от гражданите с избирателни права по постоянен адрес в даден район, община или населено място.

За финал, от ИК искат от прокуратурата да провери дали хората в Столичния общински съвет (СОС), които са приели протокола на ГРАО, са били наясно, че е възможно той да е с невярно съдържание заради описаните по горе основания.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес