Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шефът на столичния КАТ: Има сигнали за корупция, но не сериозни

26 ноември 2015, 08:00 часа • 3966 прочитания

Няма нито един подкупен полицай в стоичния КАТ. Това твърди шефът на КАТ-София Тенчо Тенев, опирайки се на вътрешна проверка, информира в. "Сега". Тенев заяви това по време на старта на делото срещу скандално известния полицай Сашо Тръпков, който беше заснет да взема 20 лева подкуп от шофьор.

От ноември миналата година, когато в интернет се появи видеото, на което се вижда как Тръпков взима подкуп, сигнали за корумпирани са постъпвали, но те не били сериозни. Според Тенев те са подавани само от хора, които са били санкционирани преди това. Иначе той заяви, че Тръпков лепнал петно на цялата полиция. "На мен ми е неудобно да го коментирам", заяви Тенев.

"Давай 20 кинта и бегай". Това казал бившият пътен полицай на Тенчо Иванов, когото спрял за проверка на 13 ноември миналата година. Мъжът бил без колан и бързал, а полицаят му казал, че е сгафил много. След това си подпрял ръцете на шофьорската врата и прибрал банкнотата. Иванов не подал сигнал, защото го било страх от отмъщение. Проверката обаче била заснета от Димитър Димитров, който живеел на седмия етаж на близкия блок. Той взел фотоапарата си и направил клипче, което след това качил във Facebook. Така случаят стана популярен, в МВР започна дисциплинарно производство, а впоследствие Тръпков бе уволнен. След това Иванов се посъветвал с приятел от полицията и се обадил в КАТ, за да каже, че той е проверяваният.

Пред съда Димитров обясни, че е решил да заснеме Тръпков, след като го видял, че преди това взел пари и от други. Случката се разиграва на столичния бул. "Стефан Тошев" в близост до ДКЦ 20. Докато снимал с фотоапарата, Димитров се обадил на приятелката си Елена Златкова и й разказал, че наблюдава как катаджия взима пари. Пред съда тя разказа, че била много възмутена и като слязла от автобуса пред блока, отишла право при Тръпков и го попитала всички ли са равни пред закона. Полицаят отговорил положително. Двамата поговорили няколко минути и момичето се прибрало. След като клипчето било качено в интернет, в квартирата им дошли полицаи, пред които двамата дали показания.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес