Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СДС иска актуализиран план за Природен парк "Витоша"

11 януари 2018, 09:25 часа • 1632 прочитания

В своя официална позиция, воденият от бившия министър на икономиката във второто правителство на Бойко Борисов Божидар Лукарски Съюз на демократичните сили (СДС) поиска от правителството "в най-кратки срокове да приеме актуализирания план за управление на природен парк „Витоша“ за периода 2015 – 2024 година".

"Споровете около втория лифт на Банско са повод да припомним, че има много нерешени проблеми и в природен парк "Витоша". Нашата столица е с уникално местоположение, в подножието на планина, предоставяща всички възможности за туризъм, ски-спорт и отдих. Но вместо столичаните и гостите да са радват на този природен дар, сме свидетели на парадоксални ситуации: труден и понякога невъзможен достъп на хората до Витоша, стари или неработещи съоръжения, неудобен градски транспорт.

Природният парк не трябва повече да се развива "на парче", а да стане достъпно и безопасно за столичани и гостите на София място. Актуализираният план за управление на Витоша дава цялостна визия за развитие. Предвидени са различни зони, които определят резерватите, опазването на природните местообитания, туристическите зони, зоните на хижите и спортните съоръжения. Така обособени, зоните са удобни за управление и контрол, а правилата са съобразни с видовете допустими дейности във всяка от тях", пише в официалната позиция на СДС.

Припомняме, че и в парк "Витоша" има немалко скандали - отново между природозащитници, като тяхно основно лице Тома Белев, който е и бивш директор на парка, и стопанисващата лифтовете фирма "Витоша ски" АД. Една от основните точки на конфликт са точно лифтовете и влековете - Белев твърди, че в сегашния план за управление е предвидено да има подмяна, но не и строеж на нови съоръжения или изграждане на ски писти. От "Витоша ски" пък казват, че планът не съответства на Закона за горите и Закона за устройство на територията, защото трябва да се промени предназначението на земята, на която са изградени лифтовете, обслужващи ски зона "Алеко", а планът не позволява изключване на земи от горския фонд. Отделно трябва да се подменят фундаментите и стълбовете на лифта, а това е строителство т.е. забранена дейност на горски територии. Белев контрира, че в чл. 54 от Закона за горите пишело, че станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са търпими строежи по Закона за устройство на територията, могат да се правят и в горски територии.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес