Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Решили ли са държавата и Фандъкова, че ще има завод за горене на боклук преди екооценката?

21 юни 2019, 16:30 часа • 3985 прочитания

За да няма никакви съмнения, че Столична община и МОСВ са твърдо решени да изградят столичния инсинератор, ОП "Околна среда", съответно МОСВ като договарящ орган, са платили авансово 71,4 млн. лева по проекта към неизвестен получател, още преди да има проведен търг и влязла в сила ОВОС. Това твърди в своя публикация Facebook страницата "За чиста София без изгаряне на отпадъци".

Според информацията, администраторите на страницата са изпратили въпрос до МОСВ по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) на коя дата да изплатени въпросните средства и на кого - за да има пълно потвърждение.

Припомняме, че след скандал и решение на Столичния общински съвет (СОС) от 17 май, 2018 година, Столична община изпълнява проект „Интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци“ по Оперативна програма "Околна среда". Той е разделен на три фази, от които изпълнени са двете. Изградена е инсталация за биологично третиране на площадка „Хан Богров“; депо за неопасни отпадъци „Садината“; завод за механично-биологично третиране на отпадъци „Садината“ с производство на RDF на обща площ 106 204 m2, капацитет – 410 000 тона/годишно отпадъци (което съответства на средно дневно количество от 1 320 т/ден, с максимален приток на отпадъци – 1500 т/дневно); преработка на отпадъците чрез Herhof-технология, чрез която се получава до 180 000 тона/годишно RDF - отпадък.

Обявлението за изпълнение на третата фаза стана ясно в края на ноември миналата година. Процедурата, по която Столична община възлага на своето еднолично дружество „Топлофикация София“ третата фаза от проекта, е договаряне без обявление. Причина за това, че ЕАД-то е с предмет на дейност производство и пренос на топлинна енергия, производство на електрическа и топлинна енергия, дейности по третиране на отпадъци и други, обслужващи основните дейности. То притежава съответните лицензии и е собственик на топлопреносната мрежа в столицата. Захранва над 99.9% от ползващите централизирано топлоснабдяване потребители в София т.е. дружеството има фактически монопол на пазара на топлинна енергия.

Проектът се възлага за 29 години. Три години е срокът за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия и 26 години - за оползотворяване на RDF за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия. Проектът е финансиран от ОПОС и съфинансиран от общината с кредит от Европейската инвестиционна банка на стойност 64 млн. евро, който ще бъде изплащан от „Топлофикация“ в продължение на 19 години. По проекта се предвижда изграждане на инсталация за когенерация на електрическа и топлинна енергия с капацитет 180 000 RDF т/г. (22,5 т/ч.); производствена мощност - 58 MWt топлинна енергия и 20 MWe електрическа енергия. Планирано е да бъде осигурена електроенергия за нуждите на 30 000 домакинства и топлоенергия за нуждите на 40 000 домакинства.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес