Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ремонтът на Западния парк скара общинските съветници

16 април 2020, 15:00 часа • 6219 прочитания

Бурни дебати се развихриха по повод удължаване на срока за ремонта на Западния парк в онлайн сесията на Столичния общински съвет. "От юни 2018 до февруари 2019 признаваме 134 дни, в които не е можело да се работи - от 7 месеца, да признаваме 5 месеца неработни – не си спомням 2018-та г. да е имало изригване на вулкан или земетресение в Западен парк", възрази общинският съветник от БСП Иван Таков.

"Абсолютно безобразие е да удължаваме ремонта на Западен парк, който беше започнат преди две години и сега да се иска удължаване до юли 2021 година", заяви Симеон Ставрев от "Демократична България". Той определи мотивите на зам.-кмета Йоана Христова като крайно несъстоятелни и ги цитира: "спиране на обекта, поради настъпили съществени изменения по одобрения инвестиционен проект; смяна на проектантския екип;... неблагоприятни атмосферни условия; забавяне на доставки на материали след обявяването на извънредното положение. Ставрев припомни, че в София се случват безобразия и с други паркове и посочи, в градинката на "Кристал" строителите се мотаха една година, същото беше в градинката на "Седмочисленици", където се реновираха тоалетните, но не работят и съобщи, че е отправил питане към столичния кмет Фандъкова по въпроса.

"Да се създаде специална комисия, така че да има действителни причини за удължаването (на ремонта на Западния парк) или ако някой не си е свършил работата да понесе отговорността за това 3 години да не може да бъде оправен този парк", настоя Иво Божков от „Демократична България“ и обърна внимание, че се ремонтира парк, а не се изгражда космически център.

Любимата на Столична община причина – неблагоприятни климатични условия бе разкритикувана и от Милка Христова от БСП. Тя също се противопостави на предлаганото признаване на 4.5 месеца за неблагоприятни и невъзможни за строително-монтажни дейности. „Когато в документация за обществени поръчки се залага срок, възложителят не знае ли че в България съществува сезонът зима“, попита тя и изрази съмнения защо тези месеци се залагат в този срок. „Появяват се изпълнители, залагащи ниски срокове, знаейки, че ще има удължаване“, добави тя.

Христова изрази недоумение и от друго посочено основание за удължаването на срока на ремонта на парка - забавяне на доставки заради коронавируса и обърна внимание, че забрани в сектора на строителството заради извънредното положение не е имало. „От какво естество са тези доставки, за които извънредното положение е повлияло“ поиска да чуе тя и предложи да бъде изискано от ресорния зам.-кмет подробен отчет за извършените строително-монтажни работи в Западния парк. Даването на гаранция изисква изясняването на причините, за да не се окажем пред казус като с Графа, предупреди Христова, убедена, че „и тук имаме несъстоятелни причини за удължаване на сроковете на действие“. Дебатът и сесията на СОС продължава.

С 58 гласа „за“ и 1 „против“ столичните общински съветници приеха правилник за изменение и допълнение на Правилника за организацията и дейността на Столичния общински съвет. „Правим виртуално заседание, за какво ни е този правилник“, изрази недоумение Иван Мечков от БСП още преди гласуването и възрази да се приема „правилник за изменение на правилника за организацията и дейността на СОС“, вместо текстове за изменение и допълнение на съществуващия правилник. Мечков бе категоричен, че при вземането на решения общинските съветници трябва да се гледат очи в очи. Той припомни, че при обявяването на извънредното положение имаше предложение заседанията да се провеждат в по-голяма зала и изрази съжаление, че вместо това се провеждат дистанционно.

Гласуваният документ предвижда нов член - 56а, според който на всички общински съветници се осигурява възможност за участие в дистанционните онлайн заседания на постоянните комисии. Това предложение беше приветствано от независимия съветник Борис Бонев, който определи правилника на СОС като недемократичен, остарял и нуждаещ се от спешна промяна. Той настоя работната група по правилника да се събере в най-кратки срокове и да се придвижи доклада с проекторешенията за промяна на правилника, по повод на което Методи Лалов от „Демократична България“ отбеляза, че работната група по правилника е приключила работа и че е внесен е доклад. „Не става въпрос да се събира групата онлайн, а Съветът да разгледа предложенията й“, уточни той. Лалов отбеляза, че този доклад не е подписан от представителите на „Демократична България“, тъй като, както поясни – „освен добри предложения, съдържа и редица ретроградни предложения, които целят да запазят сегашното положение, което нито дава възможност за добра работа на съветниците, нито до участие на гражданите“.

Лалов и Бонев горещо приветства ускореното придвижване на столична община към електронизацията и се възпротивиха на позицията на представителя на БСП Иван Мечков. „Действително кризата показа, че електронната работа и електронната община имат място в дневния ред , а не някъде в бъдещето“, подчерта Методи Лалов. „Днес вече заседаваме онлайн и голяма част от документите можем да ползваме дистанционно, а голяма част от нещата бяха предвидени за 2022 г., отбеляза той. Бонев обърна внимание, че дигитализацията е част от ангажимента на СОС за осигуряване на повече прозрачност и публичност на работата на общинските съветници и настоя: „Време е да влезем в XXI век“.

В онлайн на сесията участва и Анна Стойкова, която вече е излекувана от COVID-19. Дневният ред на сесията е от 22 точки, като най-належащата е приемането на доклада за икономическите мерки за граждани и малък и среден бизнес в София. Работна група работи повече от две седмици по доклада и той бе пирет и получи положителни становища в комисиите на СОС. В първата онлайн сесия на СОС участва и столичния кмет Йорданка Фандъкова, както и зам.кметове, които са вносители по докладите в дневния ред.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес