Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ремонтират подлеза пред Централна гара

01 октомври 2024, 14:48 часа • 522 прочитания

Ремонтът на подлеза “Ротондата” пред Централна гара започва до края на октомври тази година. Планът е изготвен от Столична община (СО) заедно с администрацията на район “Сердика” и кмета на района Момчил Даскалов, съобщиха от пресцентъра на СО.

ОЩЕ: Рушащи се тавани и миризма на урина посрещат пътниците на Централна жп гара (ВИДЕО)

Оттам обясниха, че планът е насочен към решаването на дългогодишните проблеми в района, без необходимост от пълна реконструкция, но се акцентира върху ефективни и бързи действия. Той е част от по-широка стратегия за развитието на бул. “Княгиня Мария Луиза” и “Предгаров площад”.

Част от предвидените мерки целят не само да подобрят инфраструктурата, но и да създадат по-безопасна и привлекателна градска среда. А основните дейности включват цялостно освежаване на зоната с премахване на течовете от неизправните оттоци, измазване и пребоядисване на основните елементи от подлеза с паметника „Ротонда“, както и подмяна, ремонт и доизграждане на осветлението в целия подлез. В плана се предвижда още постоянно почистване и поддържане на зоната и възстановяване поне отчасти на достъпна среда до спирката на метрото. 

ОЩЕ: Васил Терзиев: Планираме 300 000 лв. повече за ремонти на подлезите

От СО посочват, че някои от основните дейности вече са в процес на реализация. Започнати са ремонтни работи по отводняването и пребоядисването на подлеза, които трябва да приключат до края на 2024 година. Подмяната на осветлението е възложена и очаква финансиране, за да се премине към изпълнение. Проведени са срещи с различни организации за наемане на помещенията и превръщането на пространството в културен център.

През август кметът на София Васил Терзиев каза, че тази година са планирани с 300 000 лв. повече средства за ремонти на подлези.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес