Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

РБ предлага смъкване на цената на годишните карти за транспорт в София

04 април 2016, 11:35 часа • 1289 прочитания

Реформаторският блок ще предложи смъкване на цената на годишните карти за градски транспорт в София от 500 лв. на 365 лв. Това съобщи зам.-председателят на Столичния общински съвет Прошко Прошков по време на заседанието на Комисията по транспорта в СОС, предаде репортер на Actualno.com.

Комисията се събра за първи път да разисква предложението поскъпване на цената на билета за градски транспорт в столицата.

"Щом ще увеличаваме цените за редките ползватели на градски транспорт, нека ги намалим за най-верните клиенти", каза Прошков, който е общински съветник от РБ.

"В момента транспортът в София е убежище за социално слаби хора. А това не бива да е така. И основният въпрос не е дали и колко ще се увеличи цената на билета, а как деловите хора да слязат от колите и да се качат в градския транспорт", добави още той.

По думите му има много неща, които могат да се направят - най-важното от тях е въвеждането на тарифната система.

Припомняме, че Центърът за градска мобилност (ЦГМ) предлага цената на единичния билет за градски транспорт в София да се вдигне от 1 лв. на 1,60 лв. По разчети на ЦГМ това е реалистичната цена на билета. Целта е да се насърчи използването на дългосрочни документи за пътуване като карти, се казва в мотивите на предложението.

Цените на всички абонаментни карти се запазват. С цел намаляване на цената на пътуването за хората, които редовно използват обществен транспорт, се предлага въвеждането и на нова месечна карта - "метро плюс" - за метро и една линия наземен транспорт на цена от 43 лв.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес