Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Район "Младост" против общинския дълг за инсталация за изгаряне на отпадъци

01 март 2018, 14:02 часа • 1158 прочитания

Ръководството на Район „Младост” не подкрепя общински дълг за инсталация за изгаряне на софийските отпадъци, стана ясно на обществено обсъждане за намерението на Столична община за поемане на дългосрочен общински дълг по проект „Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък”.

Според местните власти обсъждането категорично е доказало, че гражданите на София са против това общината да поема дълг от 134 млн. лева от Европейската инвестиционна банка за проекта.

Кметът на Район „Младост” Десислава Иванчева и експертите по екология от районната администрация подкрепят гражданската позиция срещу поемането на такъв дълг.

"Според нас съоръжението е морално остаряло като техническо решение, не отговаря на съвременните европейски политики за оползотворяване на отпадъците (концепцията за кръгова икономика), не е съобразено с днешното екологично законодателство и представлява опасност за здравето на гражданите на София. Категорично сме против това отпадъците, отделяни от домакинствата и бизнеса във втория по големина район на София да не се използват като ресурс в полза на икономиката на района и града, а вместо това изгарянето им да трови допълнително с фини прахови частици, фурани и диоксини въздуха, който дишат всички софиянци", смятат от ръководството на района.

Проучване на Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт показва, че официално обявените емисии от 13 тона ФПЧ10 се равняват на малко над 35 кг. прах дневно. Това е количеството, генерирано от малко над 90 000 автомобила със стандарт на емисиите на двигателя Евро 4 (каквито са преобладаващият брой автомобили в София). За сравнение – общият брой на автомобилите в движение ежедневно в София е между 300 и 400 хил., като средният пробег на лек автомобил, който е взет предвид в проучването е 15 км на ден. В процедурата по ОВОС изобщо не са посочени емисиите на още по-вредните и опасни ФПЧ 2,5 микрона и канцерогенните фурани и диоксини, отделяни при изгарянето на пластмасите. Не съществува яснота и по въпроса как ще се обезвреждат вторичните отпадъци (шлака и пепели) от горивния процес в инсинератора, които ще достигат 25% от теглото на постъпващите количества, къде ще се депонират и колко ще струва това на данъкоплатците, смятат още от столичния район.

От "Младост" обръщат внимание също, че съоръжението за изгаряне на отпадъци не е съобразено също с директивите за либерализиран енергиен пазар на Европейската комисия, основан върху енергийна ефективност и енергия от възобновяеми източници. "Скандален е фактът, че бизнес-плана на инсталацията се държи в тайна от гражданите. Причината за това според нас е, че реализирането на проекта и неспоменати публично оскъпявания ще повишат такса смет за софиянци, както и сметките за ток на всички български граждани", се казва в позиция н аместната власт.

"Въпреки че беше проведено във време, неудобно за посещение от граждани – 10:00 часа в работен ден, дешното обществено обсъждане в Столична община породи редица съмнения - отсъствие на документите и материалите в публичното пространство; твърдения за липса на всякаква вреда, а само полза от изграждане на инсталацията; за финансова изгодност на заема и други. По тези причинни ръководството на Район „Младост” подкрепя предложението на гражданите за местен референдум по предложнеия проект, заявено на днешното обсъждане", смятат още от ръководството на Район „Младост”.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес