Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първа оставка заради случая с починалото след токов удар от незаконен кабел момче

18 февруари 2021, 10:57 часа • 7098 прочитания

Главният архитект на район "Триадица" Иван Шишков подава оставка още днес (18 февруари). Причината - инцидентът, при който 16-годишно момче загина след токов удар от незаконен кабел, свързан към шахта за разпределение на електричество. Това стана ясно от нарочна пресконференция, свикана от администрацията на район "Триадица".

Именно за Шишков кметицата на София Йорданка Фандъкова каза, че е издал служебна бележка с позволение за свързване към електрическата мрежа на павилиона, заради който почина младежа. Но главният архитект на София Здравко Здравков уточни, че подписът всъщност не бил на Шишков, а на упълномощен човек.

"Това е морален акт на един човек, който откровено казано е доказал своите професионални качества, но в момента желае обективната истина да бъде разкрита без неговото име да бъде намесвано по какъвто и да е начин извън пределите на едно валидно полицейско разследване", заяви кметът на район "Триадица" Димитър Божилов. И уточни, че ако разследващите органи докажат вина, съответните чиновници ще понесат отговорност.

Според Божилов (Демократична България), при встъпването си в длъжност преди 2 години той е заварил отдела, който отговаря за строителството и разполагането на такива преместваеми обекти като павилиона, който е захранван с незаконния кабел, в състав реално от само 1 човек! Освен това – по думите му, преписката за премахване на въпросния павилион не е фигурирала сред преписките, които е поискал от администрацията веднага щом е встъпил в длъжност, на мястото на предишния кмет (от ГЕРБ) Николай Терзиев. Божилов уточни, че е направил реформа, сега вече има млади хора, които работят там, създадена е и дигитална карта на район "Триадица", но натрупаните преди неговото управление дефицити в следенето и контрола на нещата още не са изчистени.

Божилов каза и друго – че има данни, че павилионите при болница "Св. Иван Рилски", са там още от 90-те години на XX век. Той и зам.-кметът на район "Триадица" Христо Вълчанов подчертаха, че в последните седмици е имало отваряне на шахтата с кабела и че има камера от болница "Свети Иван Рилски", която е насочена в тази посока. Божилов заяви и че има свидетели, които могат да говорят по въпроса и че следва те да го сторят пред следствието и прокуратурата – така, както е по закон.

По повод съобщеното вчера, че от Столична община са изпращани писма към районната администрация с искания за предоставяне на информация за незаконни обекти, Божилов категорично заяви: "Районът е отговорил на тези писма с едно единствено нещо – с работа на терен".  Той уточни, че писмото от Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) съдържало списък с 23 обета на територията на района - реклами, маси, столове, сцени, атракционни съоръжения с временен характер и че от тях 11 дори не са били налични по време на проверките, останалите 6 не са с точни координати, а за още 6 са съставени констативни актове.

Септември и ноември районната администрация изпраща към НАГ констативни актове за премахване на незаконни павилиони в Южния парк и пред болница ВМА, разказа още Божилов и съобщи, че за 5 от тях все още не са издадени заповеди за премахване. "Търговските обекти, които в момента са предмет на обществена дискусия не фигурират в този списък", подчерта кметът на район "Триадица". 

Той даде разяснения и за служебната бележка, издадена от районната администрация, на базата на която незаконният обект пред болницата "Иван Рилски" е бил електрифициран. Била е издадена и подписана в период, когато главният архитект на общината, който заема длъжността от 2008 досега, не е бил на работа, посочи Божилов. "Кой я е подписал и каква е съпричастността на този документ към фаталния инцидент, който потресе цялата страна, ще констатират разследващите органи", добави той.

На въпрос на Actualno.com дали допуска, че умишлено е укривана информация и че някой му подлива вода, Божилов заяви: "Не мога да допускам каквото и да било, защото това е работа, която ще се свърши от компетентните органи и второ, е предмет на задълбочен анализ" и отбеляза, че за да се стигне до дъното на нещата отнема време.

Оголеният кабел с течащия ток, убил момчето, е захранвал един от търговските обекти на територията на болничното заведение, потвърди районният кмет. Той уточни, че от петте будки в околността на инцидента има три, които са на общинска земя - на тротоара, а другите две са в терена на болницата и плащат наем на болницата. От трите будки на тротоара, общината взимала наеми от две, третата, която е на колела и е оставена там, не работела в последната година. "Те плащат наем, а този наем в края на всяка календарна година бива превеждан към Столична община. Този наем ние като „гара Разпределителна“ го взимаме и на края на годината се предоставя", каза още Божилов. 

Със сигурност има неглижиране на проблем и той не е само за една будка – това са много обекти, вързани по всякакъв начин, заяви Божилов след като беше попитан дали НАГ (Направление "Архитектура и градоустройство") към Столична община носи отговорност по процедурата за премахване на павилиона.

Бързо премахване, съгласно действащата нормативна уредба не съществува, посочи още районният кмет. "Ние трябва да изминем дълъг път, който е между две институции – районната администрация събира информация, пише констативни актове, разлепя ги, гони търговци, опитва да ги намери, след което се окомплектова цялата преписка и се предоставя на НАГ, където експертите и юристите, ангажираните с тази дейност, анализират цялата преписка и издават заповед в случай, че са на лице всички изисквания на закона. Това е процедура, която не е един месец или два. Само връщането на обратни разписки от уведомления отнема месец - два", посочи той.

Божилов алармира и за заложен в законодателството проблем - съгласно Закона за устройство на територията(ЗУТ) общ контрол върху дейността и организацията на работата на главните архитекти на райони осъществява главният архитект на общината. "Това е проблем, защото районните кметове назначават и работят с главните архитекти, а те оперативно биват контролирани и надзиравани от орган, изнесен от нашата юрисдикция", посочи кметът на столичния район "Триадица". Според него този проблем трябва да бъде  разрешен на законодателно ниво.

Още: За починалото от токов удар момче: Фандъкова с нови обяснения и фокус върху район "Триадица" и ЧЕЗ

НА СНИМКАТА: Димитър Божилов

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес