Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Протест "Парти в градския транспорт" срещу поскъпването на билета в София

07 май 2016, 14:28 часа • 1325 прочитания

Протест под надслов "Парти в градския транспорт" се очаква да се осъществи днес в столицата. Демонстрацията е срещу новата цена на билетчето, което от началото на юни ще струва 1,60 лв.

Обявеният начален час в социалната мрежа за протеста е 19 часа.

"По повод поскъпването на билета, и изравняването му приблизително с кенче бира като цена, предлагам да се съберем за да "отпразнуваме" в знак на протест. Който може нека донесе озвучителна техника. Нека който не е съгласен да присъства", пишат организаторите на събитието във Facebook.

Целта е да се покаже, че цената е непосилна за хората, които редовно ползват градски транспорт в София.

За нестандартния протест за заявили участие повече от 2000 души, a над 5000 са заявили интерес.

Сборният пункт на протестиращите ще е на НДК. Обявени са и други сборни пунктове - Руски паметник, Орлов мост.

Столичани ще се качват в автобусите без билет в знак на протест, като целта им е да напълнят най-старите и най-чакащите се автобуси "догоре" с гратисчии.

Припомняме, че в края на април Анета Григорова, Войслав Тодоров и Тодор Цанев обявиха, че ще подадат жалби в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за защита на потребителите (КЗП). Основанията за сезиране на тримата съветници са „злоупотреба с господстващо положение“ от страна на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), както и „нелоялна търговска практика“.

Нелоялната търговска практика се изразява в „шоково поскъпване, което директно цели промяна на поведението на потребителите и е опит те да бъдат принудени да използват абонаментни карти“.

Общинските съветници от Коалиция „Сердика“ са съвносители и на предложение за създаване на временна комисия за проверка и контрол на разходването на средства от общинските дружества. Органът ще бъде съставен от общински съветници, независими експерти, представители на граждански и неправителствени организации и журналисти. Обект на проверка ще бъдат всички обществени поръчки на стойност над 19 000 лева.

Комисията ще осъществява контролната си дейност в рамките на мандата на текущия СОС, пред който ще се отчита на всяко тримесечие.

Предложението е внесено с подписите на всички политически сили в Столичния общински съвет, с изключение на ГЕРБ.

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес