Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проф. Павлов: Мястото на паметника на цар Самуил е до църквата "Света София"

08 юни 2015, 20:06 часа • 20717 прочитания

Цар Самуил е централна фигура в нашата история и мястото на скулптурата му е до църквата "Света София". Това заяви пред БНТ историкът проф. Пламен Павлов.

Той обясни, че историята свърза владетелят с църквата и самият Самуил е влизал в храма.

Първоначално проектът е предвиждал скулптурата да бъде поставена в двора на църквата на ул. "Цар Самуил". Бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки и групата около Милен Врабевски от фондация „Българска памет” обаче са помогнали за избиране на сегашната локация, обясни авторът на паметника Александър Хайтов.

Там е единственото останало място, където може да се сложи паметник, който да е в центъра на София, допълни Хайтов.

"Аз съм си свършил работата... За мен е все едно дали някой ще ми каже "да" или "не", каза Александър Хайтов. "Знам, че съм бил на границата", все пак призна той. 

"Ще минат дестина години, 50 години, ще минат 100 години - тогава ще се разбере", коментира Хайтов въпроса с оценката на неговата работа. 

Според проф. Пламен Павлов е неправилно да се прави скандал с един паметник, който е естетични издържан и то на велика личност като Самуил. По думите му не става дума за манталитета на нацията, която се обръща към негативното, а по-скоро за отделни гласове "против". "Не знам защо те поставят под съмнение отбелязването на 1000 години от века на Самуил.  По думите на Павлов цар Самуил е един от най-безспорните държавници и страдалци за независима България. 

"Не правим помен за Самуил. Отбелязваме един национален герой... Всички специалисти по история на Византия пишат, че той е моралният победител", коментира още Павлов критиките срещу избора за появата на паметника на цар Самуил.

Недоволство срещу скулптурата предизвика както мястото, където е поставена, така и възможноста очите на цар Самуил да светят.  

"Когато се стъмни започват да светят, мъждеят отвътре. Нека да гледа, защо да не гледа", коментира въпроса Хайтов.

Главата на скулптурата е направена на база на възстановка на черепа на българския владетел. "В общи линии така е изглеждал Самуил", каза Павлов. 

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес