Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предупреждение - след площада пред "Св. Седмочисленици" ще има драма и със "Св. Неделя"

08 октомври 2018, 09:25 часа • 3219 прочитания

Ремонтът на "Граф Игнатиев" и конкретно на площада пред църквата "Св. Седмочисленици" предизвика пореден спор на експертно ниво - между зам.-председателя на Камарата на архитектите Петкана Бакалова и главния архитект на София Здравко Здравков.

Според Бакалова, която беше кандидат за депутат от листата на "Да, България" в Пловдив, предстои нов проблем - с ремонта на площад "Св. Неделя". Тя се обоснова с обществената поръчка - обявен бил конкурс с изисквания, насочени към капацитета на дадена компания, а не спрямо архитектурния талант. Основните изисквания на конкурса бяха изпълнителят да има 1,5 млн. лева годишен оборот, да има поне 15 души персонал и проектирани поне 25 000 кв. метра площадни пространства, посочи Бакалова. Тя добави, че Камарата на архитектите обжалвала и били направени промени в конкурса, но пак със същия акцент - 750 000 лева оборот, 15 000 кв. метра площадни пространства и 5 души персонал. С този пример Бакалова онагледи тезата си - че има проблем с обществените поръчки и по-точно публичността, което е и теза на "Да, България".

Пред Нова телевизия Здравко Здравков беше категоричен - за "Граф Игнатиев" е имало две публични обсъждания в Ларгото. Той добави и, че иска да даде такива проекти на компании, които могат да ги изпълнят, а не да се правят открити процедури, в които да влизат и студентски бюра с много хубави на хартия предложения, които обаче няма как да реализират, защото нямат възможностите да ги реализират. Здравков призова и колегите си архитекти да не говорят различно за площада пред "Св. Седмочисленици" и "Славейков", когато параметрите всъщност са сходни.

Междувременно стана ясно, че част от плочките при "Св. Седмочисленици" ги няма и се слагат нови. Кадрите за случващото се бяха заснети от дрон.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес