Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предстои трето заседание заради отказания референдум за презастрояването на "Младост"

08 февруари 2018, 10:31 часа • 1375 прочитания

4600 събрани подписа за провеждане на референдум срещу презастрояването в столичния квартал "Младост" са скрити от ГРАО под претекст, че са невалидни. Това счита Инициативният комитет "За зелен Младост".

От комитета коментират, че от 14 000 събрани подписа ГРАО признава с около 600 по-малко, отколкото беше необходимо незабавно да бъде направен местен плебисцит. Припомняме, че затова въпросът дали да има допитване беше решен от Столичния общински съвет (СОС), като съветниците казаха "не". "Освен тази манипулация, измислиха още една - становище изпратено до съда гласи "ЗПУГДВМС (бел. ред. - законът за пряко участие на гражданите в държавното управление) не регламентира изрично задължение за ГД ГРАО да съхрани данни от извършените проверки", оплакват се от комитета.

На 9-ти февруари (петък), от 13:30 часа в Административен съд – София (ул. "Георг Вашингтон" №17) ще се проведе третото заседание по делото за провеждане на референдум срещу презастрояването в "Младост".

Припомняме какви са двата предложени въпроса за референдума: 

1. Подкрепяте ли да се приемат изменения в Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии?

2. Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район "Младост" на Столична община, област София – град, до промяна на Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3 и Младост 4?

Снимка: Архив

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес