Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повторно фактуриране на активи и пари на вятъра за консултанти: От завода за столичния боклук обвиниха предишното ръководство

07 май 2024, 16:53 часа • 7191 прочитания

Планът за модернизация на Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО), който е бил изготвен от предходното ръководство, е "тотална щета". Това заяви назначеният от кмета Васил Терзиев през ноември 2023 г. директор на завода Николай Савов. Той бе изслушан на 7 май в Комисията по опазване на околната среда, земеделие и гори в Столичния общински съвет (СОС).

Още: 7 лв. за гумено уплътнение и хиляди за машинно масло: Още примери от завода за боклук край София (ВИДЕО)

План без насоки, само с констатации

"В плана за модернизация, който го имахме, е предвиден да бъде извършена модернизация, поканени са специалисти от Австрия", посочи той. Становища на експертите от завода обаче показват, че не са дадени никакви насоки.

Още: СПТО: Проверката на РИОСВ не откри нарушения, благодарим на ГЕРБ за загрижеността

"Настоящият ръководител на отдел ремонти казва: "След запознаване с доклада не намерих реални решения за подобряване на качеството и количеството на третирания отпадък. За сграда приемно и механично сепариране имаме изводи, които са ни добре известни, очаквахме вместо това насоки. В сграда биосушене, основна за определяне на качеството на RDF, няма никакви насоки. Основните съвети са какво бихме могли да направим, а не какво трябва да се направи и какви резултати очакваме от мерките"", заяви на заседанието Савов.

Той тълкува случилото се така: "Платено е на едни консултанти, които просто са направили констатации и не са дали никакви насоки. Това становище е направено от екипа на предния директор. Тези хора дори не ги познавам. Има 4 становища - категорични, че тези препоръки са тотална щета".

Още: По-евтино, но по-мръсно? Боклукът на София замириса на политика (СНИМКИ)

Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

Неприложим инвестиционен план

Изготвен е бил и инвестиционен план - програма за 2023-2025 г. "90% от предложените неща са неприложими в тази инвестиционна програма", заяви Николай Савов.

"Има един много интересен момент – единственото нещо, за което има готовност на 80%, е доставка и монтаж на допълнителен фин шредер от 0 до 50 мм в сграда за съхранение - за 2 милиона лева. Шредерът е доставен през 2016 г., когато аз още бях директор. Бил е заличен от активите и е подготвен да бъде фактуриран отново за 2 милиона лева", заяви директорът на предприятието.

Част от инвестиционната програма включва в глава "модернизация" и извозване на RDF, отбеляза Савов.

Още: ГЕРБ за софийския боклук: Подаваме сигнал до РИОСВ, има нарушение на комплексното разрешително (ВИДЕО)

Той заяви, че в момента на 100% се преработва отпадъкът, който постъпва в предприятието, но състоянието на депото е "критично". "До момента, в който не докажем, че RDF е качествен, нямаме алтернатива къде да се депонира", посочи директорът на СПТО.

Драмата с боклука на София се заплете още повече - припомнете си всичко тук: След разкритията за столичния боклук: Одитът вече е в прокуратурата

Още: Директорът на завода за столичния боклук опроверга ГЕРБ: Преди са заравяли 90% от RDF

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес