Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Посред нощ в Бистрица - протест срещу застрояване

26 октомври 2016, 07:55 часа • 5059 прочитания

Скандалът с имотните схеми в софийското село Бистрица не стихва. Тази нощ жители на Бистрица излязоха на централната улица "Черни връх" и не позволиха на няколко бетоновоза да стигнат до имот, където трябваше да започне изливане на бетон за основи на строеж.

Според хората на в този имот ще се строи незаконно и ако се налеят основи, няма да има шанс строежът да бъде спрян. По информация на bTV хората са казвали и, че бетоновозите нямат разрешение от КАТ да затворят ул. "Черни връх". Тепърва от Строителна инспекция ще изясняват нещата.

Пред Нова телевизия протестиращи обясниха, че искащите да строят го правят в градинка общинска собственост. Хората питат как така има разрешение за строеж и твърдят, че обявилият се за собственик казвал, че е "протеже на правителството".

Скандалът с имотните схеми в Бистрица и Панчарево лъсна след журналистическо разследване. В основата му стои подозрението, че поземлената комисия раздава земи на база фалшиви документи на хора, които никога не са имали имоти в района. Според кмета на Бистрица Николай Гюров става дума за организирана престъпна група, която ощетява собственици на имоти за милиони левове. С две копия от несъществуващите в регистрите документи са признати за възстановяване общо над 26 дка в един от най-скъпите райони на София, включително един декар върху бившето заведение "Цумчето", където започна строеж, който изкара хората на протест. За възложител на строежа е сочена Димитрина Захаринова - бивш директор на НАП София, като твърдението е на един от протестиращите - адвокат Асен Джингов.

Снимка: Архив

 

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес