Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По-скъпи таксита в София от 2022 година - ето какви са вариантите

18 ноември 2021, 07:50 часа • 13004 прочитания

До края на ноември най-вероятно ще е ясно с колко ще поскъпнат такситата в София. Очаква се в началото на следващата седмица да са ясни предложенията за повишение на цените, а след това Столичният общински съвет (СОС) да гласува окончателното решение.

Вариантите за поскъпване са два, пише в. "Сега". Известно е, че съгласно Закона за автомобилните превози общинските съвети определят и гласуват долната и горната граница на цените, по които такситата возят клиентите си.

Единият вариант предвижда минималната дневна тарифа за возене в такси да стане 1,03 лв. км., а минималната нощна – 1,18 лв.км. Второто предложение е двете минимални тарифи да се вдигнат до 1,05 лв през деня и до 1,21 лв. през нощта. В тази сметка е включена и прогнозната инфлация за 2022 г. Това означава при първия вариант увеличението на таксиметровата услуга да е с около 30 на сто, а при втория – с около 33 на сто. В момента минималната дневна тарифа е 0,77 лв., а минималната нощна – 0,88 лв. И в двата работни варианта не се споменава нищо как срещу увеличението на цените таксиметровият бранш ще предложи по-добра услуга на клиентите си.

Що се отнася до бъдещите максимални цени, едното предложение е дневната тарифа да достигне 1,75 лв.км., а нощната – 2,15 лв.км. Второто изчисление отново включва прогнозната инфлация за 2022 г. и според него максималната дневна цена трябва да скочи до 1,78 лв.км., а нощната – до 2,19 лв.км. В момента максималната дневна тарифа е 1,3 лв., а нощната – 1,6 лв.

Проектодокладът предвижда новите цени да влязат в сила от 1 януари 2022 година. 

От писмо, изпратено от Националния таксиметров синдикат до столичния кмет Йорданка Фандъкова, става ясно, че браншовата организация настоява минималната дневна тарифа да достигне 1,41 лв. км. Това е с почти 40 стотинки повече от цените, на които са се спрели общинските съветници. От таксиметровия синдикат изчисляват, че себестойността на километър пробег на такситата в момента е 97 стотинки, към което искат да се прибави и 45 на сто "печалба" за шофьора, която де факто представлява неговата заплата. За минимална нощна тарифа НТС предлага цената да достигне 1,75 лв.км, което е над 50 стотинки над работните предложения на СОС. Заради голямата конкуренция (издадени са над 5500 разрешения за таксита по данни на СО) и заради ограничения пазар почти всички превозвачи в София возят на минималните тарифи. Затова определянето на този праг към момента пречи за постигането на съгласие между бранша и Столична община.

През септември браншовите сдружения на таксиметровите шофьори поискаха още цените на таксиметровата услуга да се определят ежегодно по методология, която още не е разработена. Останалите браншови сдружения подкрепиха исканията на Националния таксиметров синдикат. Те коментираха, че в най-лошия случай СОС трябва да направи така, че през 2022 г. сегашните максимални тарифи да станат минимални. Искане, което все още не е изпълнено във вариантите с предложенията на столичните общинари.

Освен още по-сериозно вдигане на цените на таксиметровите услуги, големите компании поискаха още Столична община да въведе единна тарифа за целия град, която да замести минималните и максималните ставки. "Това е направено вече в Германия, Белгия, Дания и Швеция. Единната тарифа е гаранция, че пътникът ще получава услугата на една цена без значение с коя компания се вози", мотивираха се таксиметровите организации.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес