Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По-евтино е да сложиш филтър на печката си в Швейцария, отколкото в София

06 август 2019, 17:30 часа • 25599 прочитания

Поръчка с прогнозна стойност 7,9 млн. лв. с ДДС (6,6 млн. лв. с ДДС) обяви Столична община за доставка и монтаж на електростатични филтри, предназначени за горивни инсталации с мощност до 50 кW.

Спечелилият поръчката трябва да осигури до 1000 филтъра и да ги монтира в комините на толкова домакинства в столицата. Избраният изпълнител трябва да извърши оглед на потенциалните места, да достави и монтира електростатични филтри за календарната година. Трябва също да изготви регистър и интерактивна карта с адресите, на които са монтирани, след всеки монтаж да актуализира данните на интерактивна географска карта на Столична община с визуализирани адреси. В случай на необходимост трябва да доизгради или коригира коминното тяло.

Електростатичните филтри работят на принципа на електростатично напрежение, което дава заряд на праховите частици (ФПЧ) и те полепват по стените на комина. Принципно те са най-разпространените филтри за прахови частици от битовото отопление. 

В анализ на сдружение "За Земята" от миналата година е дадена информация, че в малкото курортно градче Заас-Фее в Швейцария, чието население е едва 1 597 души към 31.12.2017 година, са поставили електростатични филтри на всички къщи. Инвестицията по поставянето на филтрите там възлиза на 1 000 000 швейцарски франка, като цената на един филтър е около 3 000 швейцарски франка (2 600 евро).

В столицата ни има близо 460 хиляди домакинства и 1000 от тях с филтри би бил пренебрежително малък брой и едва ли ще подобри чистотата на въздуха, но това е първата подобна поръчка.  

Срокът за изпълнение на дейностите е до 31-ви ноември догодина или до достигане на сумата от 3,3 млн. лв. без ДДС, в зависимост от това кое от двете обстоятелства настъпи първо. Предвидена е възможност на същия изпълнител да се възложи работа за останалите 50% от сумата и договорът да се удължи с още 24 месеца.

Според въпросния анализ на сдружение "За Земята" обаче монтирането на филтри на комини в България за намаляване на емисиите ФПЧ от битовото отопление не адресира проблема при източниците – некачествени горива и ниско-ефективни отоплителни уреди.

"При положение, че през 2011 г. според националното преброяване над 50% от населението в България използва дърва и въглища за отопление, както и че средната ефективност на отоплителен уред на твърдо гориво е около 50% според пресмятания от Министерството на енергетиката, не може категорично да се определи ползата от поставянето на филтри за подобряване на качеството на атмосферния въздух в България. Монтирането на филтри би могло да е допълнителна мярка за намаляване на емисиите ФПЧ при вече сменена горивна база и въведени стриктни и високи стандарти за всички твърди горива, но не и първостепенна", сочат изводите от проучването през 2018 г.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес