Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петър Диков: Фонтантът на бул. „Витоша” може и да бъде премахнат

22 май 2014, 15:02 часа • 20445 прочитания

Ако надделее мнението фонтанът да бъде премахнат, аз мисля, че няма проблем и това да направим. Още повече, че самият фонтан няма кой знае каква материална и финансова ценност в тази част от реконструкцията на „Витошка”. Според мен е несериозно да се издига един фонтан, който е много дребен детайл от цялостното развитие на града, в най-големия проблем на София. По този начин главният архитект на София Петър Диков отговори на въпрос на агенция „Фокус”, свързан с бъдещето на спорното съоръжение, разположено на централния столичен булевар.

Гражданите използват булеварда главно като пешеходна зона и зона, в която могат да се срещнат с приятели и мисля, че това се случва вече година и половина на „Витошка”. Самият факт, че булевардът е пълен с хора значи, че харесват това, което е направено. За някои с високи естетични критерии сигурно ще има претенции за това нещо, обясни още Диков. Той допълни, че много пъти е казвал, че за него булеварът започва да става проблем, тъй „започва да се пренаселва, което не е добре”.

„Живеещите имат вече доста сериозни претенции по отношение на това пренаселване, а мисля, че и София, като 1.5 млн. град, трябва да направим необходимото да създадем повече пространства, в които хората могат да отидат и да се разходят”, завърши главният архитект на София.

След реконструкцията зоната на „Женския пазар” ще има съвсем друг характер. Диков очаква тя да привлече гостите и жителите на столицата.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес