Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пак протест заради строителство в София - този път обаче заради улица

05 август 2019, 07:37 часа • 5175 прочитания

Пореден протест на тема "строителство" в София - този път в столичния квартал "Лагера", ще се проведе днес, 5 август, от 19:00 часа на ул. "Хайдушка поляна" №18 и 20.

Причината за протеста е нова улица северозападно от блоковете на посочения по-горе адрес. Според хората, предвидената в подробния устройствен план от 2001 година нова улица "преминава през озеленената площ пред нашите блокове и инфраструктурата за нея заплашва да унищожи детска площадка и десетки многогодишни дървета, много от които са декоративни видове, засадени в следствие на благоустройствени дейности. Това пространство се поддържа от нас, с оформени цветни лехи, а на детската площадка играят децата ни. Оформилата се зелена площ пред блоковете ни до улица Костенец има характера на оформена екосистема, хабитат на различни видове птици".

Хората са абсолютно убедени, че няма нужда от улицата и че по регулация тя е предвидена да обслужва само Държавна агенция "Разузнаване" и неизграден етажен паркинг. "В момента достъпът до ДАР се осъществява през ул. Хайдушка поляна и не се реализира транспортно натоварване, налагащо изграждането на нова пътна връзка с агенцията", казват живущите в района, като искат новата улица да не се строи.

"Настояваме за изменение на подробния устройствен план на местности "Славия", "Лагера" и "Хиподрума", приет от Столичния общински съвет (СОС) с доклад №66-02-22/05.12.2001 г. В частта около нашите блокове планът противоречи на Общия устройствен план и следва да бъде синхронизиран, тъй като УПИ II - за етажен гараж попада в устройствена зона "Терени за озеленяване на улици, реки, дерета, открити канали и сервитути" (Тзв), в която не се позволява никакво застрояване. В този смисъл реализацията на етажния гараж е невъзможна, което обезсмисля и прокарването на улица до този гараж, а прокарването ѝ ще прекъсне връзката на квартала с терените за озеленяване в северна посока, единствената останала по-значима зелена площ в тази част на квартала", заявяват протестиращите, които искат действия от Столична община, най-вече в лицето на кметицата Йорданка Фандъкова, главния архитект Здравко Здравков, кмета на "Красно село" Христо Апостолов и председателя на СОС Елен Герджиков.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес