Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пак познат казус с цената на билета за градския транспорт - ще има ли финт?

08 февруари 2022, 07:42 часа • 2961 прочитания

Един орган, какъвто е СОС (Столичният общински съвет) си позволява да приема неправилни и незаконосъобразни решения и когато гражданите ги обжалват и когато съдът прецени, че дадено решение е неправилно и незаконосъобразно, самият орган си отменя наредбата и на практика не позволява на гражданите да стигнат до окончателен съдебен акт и да получат обезщетение. Това заяви заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова пред БНТ за цената на билетчето за градския транспорт в София. 

Ако се стигне до окончателно съдебно решение, цените би следвало да спрат да действат и да се приеме нова цена, уточни тя, визирайки как отново съдът на първа инстанция отмени цената от 1,60 лв. за билет за еднократно пътуване с градския транспорт в София. Това стана през януари и касае наредбата от 2018 година, но тя беше приета, след като аналогична наредба за същата цена от 2016 година падна на първа инстанция в съда и след това Върховният административен съд прекрати делото, тъй като вече наредбата, заради която се стигна до съд, я няма.

Според Христова, решението на съда трябва да има дисциплиниращ характер за бъдещата политика за цената на билетчето. От изявления на колегите от комисията по транспорт в Столична община, лансираха се ноември месец миналата година едни цени, които СОС е на път да повтори своята грешка, посочи Христова. 

Това, което притеснява Милка Христова е, че отново се предвижда цена от 1.60, а по отношение на билета в новата тикет система, който ще важи 60 минути е 2.20 лв. СОС ще се опита да финтира, да заобиколи решението на ВАС и че с новата тарифна политика да запази разходните определени цени, смята Милка Христова. 

"Дяволът се крие в детайлите и 30 минути са крайно недостатъчни. Хубавото, което се обещава е, че ще сменим няколко превозни средства и в рамките на тези минути гражданите може и да не успеят да стигнат до мястото, където са тръгнали, ако се движат в пиков час", категорична бе Христова.

Тя посочи, че с повече от 30% е намалял потокът на пътниците, но същинската криза настъпила след увеличението на електроенергията на транспорта. Разчетите показват, че за следващата година стойността на издръжката на градския транспорт да мине половин милиард лева. Това на практика води до извода, че е необходима намесата на държавата, за да се направят цените поносими, настоя Милка Христова. 

Още: Съдът отмени поскъпването на билета в София

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес