Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пак инициатива за голям ремонт на Борисовата градина

16 декември 2021, 07:50 часа • 1212 прочитания

Амбиция за ремонт на историческата част на Борисовата градина в София все още има. Това показа представянето на проект от страна на Столична община снощи - чрез онлайн излъчване. Автор на идейния проект е арх. Росен Гурков.

Историческата част на най-големия парк в София обхваща зоната между "Цариградско шосе", бул. "Пейо Яворов", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Драган Цанков".

Остава въпросът дали ще има преасфалтиране на алеите в централната част на Борисовата градина - заради това намерение имаше критики, защото според някои през лятото ще се повишат температурите

В. "Сега" пише, че Гурков е потвърдил, че предстои да се ремонтира обществената тоалетна при Лятната читалня, да се разположи допълнително осветление в описаната зона, да се поставят 129 нови камери за видеонаблюдение, които ще са с по-добра резолюция от досегашните, монтирани само преди няколко години. Освен това ще се възстановява художествена украса, ще се ремонтира Езерото с лилиите и т.н. Проектът предвижда още да се засадят около 25 000 храста и над 60 дървета за шумоизолиране от бул. "Цариградско шосе". Ще се извършат и ремонтни дейности по водопроводите и дренажа, ще се изгради нова поливна система в ремонтираните участъци и др.

Изрично беше подчертано, че идейният проект не предвижда премахване на нито едно съществуващо дърво по време на ремонтните дейности. Но арх. Гурков уточни, че в следващия етап от процедурата - изготвянето на работен проект, е предвидено изработване на експертна оценка на съществуващата растителност. "Когато бъде изготвена тази експертна оценка, тогава може да бъде посочен точният брой на дърветата и дали те ще бъдат премахвани или не", коментира архитектът.

През есента на 2020 г. мнозинството в СОС – коалициите ГЕРБ-СДС и ВМРО-Атака, приеха предложение на столичната администрация да кандидатства по оперативна програма "Региони в растеж" за финансиране на ремонт на Борисовата градина на стойност 9 млн. лв., към които общината да прибави още 1 332 000 лв. Планът бе строителните работи да се провеждат чрез инженеринг, което означава, че за тях няма да се одобрява архитектурен проект.

Още: Опитва ли Фандъкова с административен номер да изиграе гражданите за Борисовата градина?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес